Šest zdravih navika koje će vam popraviti raspoloženje!

Ako i vas muči manjak motivacije i entuzijazma, ako se više ne možete veseliti sitnicama, možete pokušati popraviti svoje stanje tako što ćete uvesti male promjene u način prehrane.

Način života i prehrane značajno utječe na naše raspoloženje, a studije su pokazale da postoji direktna veza između onoga što jedemo i toga kako se osjećamo. Na svu sreću, postoji mnogo namirnica koje vam mogu popraviti i emotivno i općte stanje organizma, tako što će vam pružiti sve neophodne nutrijente koji su našem tijelu potrebni za stvaranje neurotransmitera zaduženih za dobro raspoloženje.

Izbjegavajte prerađenu hranu

Stabilan nivo šećera u krvi je jedan od najjednostavnijih načina da popravite sebi raspoloženje. Ovo znači da bi trebalo izbjegavati prerađene ugljikohidrate, sokove, zašećerene napitke, i svoje obroke zasnivati na proteinima, zdravim mastima (avokado, masline, orašasti plodovi, sjemenke, masna riba) i povrću koje je bogato antioksidansima.

Nemojte se bojati masti

Ako sebi uskraćujete zdrave masti, možete očekivati da to ostavi posljedice na vaš mozak, koncentraciju i raspoloženje. Zdrave masti su nam neophodne, pokušajte u prehranu uvesti više izvora zdravih masti, kakvi su recimo maslinovo ulje i plava riba – sardine, skuša, losos, orašasti plodovi, sjeme lana i chia sjemenke.

Pijte zeleni čaj

Kada ste pod stresom, zeleni čaj je najbolji izbor. Sadrži jake antioksidanse, uključujući i katehine koji su važni za zdravlje mozga, kao i L-teanin, koji popravlja koncentraciju i fokus i ublažava odgovor organizma na stres.

Jedite namirnice koje su bogate vitaminom D

Nizak nivo vitamina D ponekad je krivac za loše raspoloženje. Kroničan nedostatak vitamina D može voditi i u depresiju. Nije točno utvrđeno koji mehanizam dovodi do toga, ali moguće je da vitamin D ima utjecaja na regije mozga i na hormone (serotonin, recimo) koji određuju naše raspoloženje.

Zato je važno unositi dovoljno ovog vitamina, a namirnice koje su najbolji izvori su goveđa ili teleća jetrica, žumanjci, riba iz konzerve, mlijeko – punomasno, obrano ili djelimično obrano, jogurt, bademovo mlijeko, sok od naranče, tvrdi sirevi.

Svakog dana konzumirajte fermentirane namirnice

Dokazi da dobre bakterije u našim crijevima utječu na funkcije mozga i mentalno zdravlje, sve su brojniji, pa ne bi bilo loše da im malo pomognete. Fermentirani proizvodi kao što su jogurt i kefir, dobar su saveznik u održavanju zdrave ravnoteže bakterija.

I ne zaboravite na magnezij

Uvijek bi se trebali dobro osjećati, ne samo fizički, već i mentalno. Ako nam nedostaje magnezija, to će se odraziti i na naše mentalno stanje. Magnezij pomaže da se glutamat i kalcij u našem mozgu održe na zdravom nivou. Ako ste pod stresom, ako je tenzija dio vaše svakodnevice, ako vas muči anksioznost, bez magnezija stanice vašeg mozga nepovratno propadaju.

Na meniju bi trebali redovno imati mahunarke, špinat, orahe, integralne žitarice, bademe, indijski orah, kikiriki, grah… Magnezija ima i u krumpiru, bananama, lososu, mlijeku, piletini, ribi, govedini, brokuli, jabukama i mrkvi.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like