Qigong – oslobađa energiju i štiti od bolesti

Neki kažu da je to vježba disanja, neki da je vježba za unutrašnje organe, neki da je vježba za tetive… Objašnjenja su različita, nerijetko zvuče i pomalo mistično, no riječ je zapravo o deblokiranju vitalne energije (chi). Kao što poučava tradicionalna kineska medicina, jedina bolest koja postoji jest blokada protoka energije ili, da to okrenemo, blokada protoka energije uzrok je svih bolesti.

A qigong, koji je uz akupunkturu, masažu i ljekovito bilje jedan od četiri osnovna elementa kineske medicine, metoda je deblokiranja energije i omogućavanja njezina slobodnog protoka. Iako kod nas još postoji otpor prema nezapadnim medicinskim metodama i njihov se koristan učinak ne shvaća ozbiljno, u Kini je qigong službena metoda terapije i prevencije bolesti u sklopu zdravstvenog osiguranja.

Qigong koriste poslovni ljudi, majstori borilačkih vještina te sportaši općenito jer učvršćuje tijelo i čini ga fleksibilnijim, a zbog općeg pozitivnog učinka na tijelo i um poboljšava mogućnosti i temelj je za postizanje vrhunskih rezultata.

Vizualizacija

U qigongu postoje četiri ključna elementa koja bi trebalo raditi kod svakog vježbanja da bi se postigao željeni učinak, a to su vizualizacija, pokret, zvuk i disanje.

U qigongu to nije ono što mi na zapadu smatramo pod pojmom vizualizacije, već se odnosi na bivanje u sadašnjem trenutku. A biti u sadašnjosti, neopterećen prošlim ili budućim brigama i mislima, znači dopustiti da energija slobodno teče.

Naše brige, problemi, nešto zbog čega smo se stisnuli ili zgrčili… to je ono što uzrokuje blokadu u određenom dijelu tijela. Pod vizualizacijom se smatra stanje čiste energije, bez ikakve blokade i u tom bismo stanju trebali biti kad vježbamo.

Pokret

U qigongu uvijek mora biti prisutan pokret, a može biti vidljiv ili nevidljiv. Primjerice, kad samo stojimo u određenom položaju i naizgled nema nikakva pokreta, u tijelu se zapravo sve kreće – kosti, tetive, molekule, atomi… Nikad nema mirovanja. S vremenom čovjek nauči osjećati kretanje u sebi i dok nepomično stoji u određenom položaju.

Postoji lijepa izreka “Ono što se ne kreće, odumire” pa će se tako, primjerice, ako ne pokrećete kosti, javiti osteoporoza koja nije ništa drugo nego znak da nema dovoljno protoka energije u kostima.

Zvuk

U qigongu zvuk znači vibraciju, odnosno frekvenciju koju ima sve oko nas, ali koja je i u nama, pa tako i svaki organ ima svoju frekvenciju. Postoji pokret za bubrege, pokret za jetru, srce itd., a svi ti pokreti praćeni su zvukovima koji mogu biti subvokalni, odnosno koji se ne čuju, a mogu biti jaki i čujni, kakvi se koriste u kineskim bolnicama. Ne mora svaki pokret biti praćen zvukom, ali čim mi izvodimo određeni pokret, automatski se stvara vibracija tako da je zvuk u svakom slučaju prisutan. Primjerice, ako podignete ruku i zamahnete njome, odmah se stvara zvuk, no ne čuje se, jer je jako niske frekvencije. Ta frekvencija može pretvoriti stres u korisnu energiju i to je ono za što je qigong jako dobar.

Disanje

Ako se kod disanja usredotočimo samo na nos ili na usta, zaboravljamo da ono ne služi samo zato da napuni pluća kisikom nego ima i drugu svrhu – taj kisik mora ići u stanice i tamo obaviti svoje funkcije. Kad se radi qigong, prvo se vježba pokret pa vizualizacija, potom zvuk, a disanje uza sve to dolazi automatski i ne mora se posebno voditi. No, iako svi znamo disati, u qigongu postoje i vježbe disanja, ali one se rade tek kada se dobro savlada tijelo.

Koristan za sve

U Kini se smatra da bi za vrhunske rezultate trebalo raditi tzv. četiri godišnja doba dnevno; 28 minuta i 48 sekundi za jedno godišnje doba, što znači da bi dva sata dnevno bilo optimalno. No, oni kojima je to previše, mogu raditi i jedno godišnje doba, odnosno pola sata dnevno, što je dovoljno za prevenciju bolesti. Qigong se može koristiti i za održavanje tijela u dobroj formi.

Od 7 do 77

Qigong je prikladan za sve dobne skupine, za bolesne, zdrave, za vrhunske sportaše, trudnice.

Qigong odgovara svima, nema nikakvih nuspojava niti za ikoga može biti štetan. Zanimljivo je da umirovljenici gotovo trenutačno osjećaju dobrobiti zato što imaju puno blokada, a što imamo više blokada, to brže osjećamo djelovanje qigonga. U Kini često qigong u kampovima vježbaju djeca kojoj je potrebno poboljšati pažnju za školu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like