Propolis – prirodni lijek iz košnice

Propolis je visokovrijedan pčelinji proizvod, zapravo pčelinje ljepilo, smolasta tvar kojom pčele štite košnicu od oštećenja, ali primarno služi kao sredstvo zaštite protiv vanjskih infekcija bakterijama, virusima i gljivicama. Odličan je prirodni dezinficijens i od velike važnosti za održanje pčelinje zajednice. Godišnje se proizvede oko 300 grama propolisa po košnici. Propolis ima vrlo složen kemijski sastav, a dosad je izolirano više od 250 različitih spojeva, uključujući flavonoide, aminokiseline, vitamine, minerale i organske kiseline. Kemijski sastav propolisa je varijabilan zbog velikog broja bilja koje posjećuju pčele medarice pri skupljanju propolisa.

Propolis se oduvijek koristio kao sredstvo za jačanje imunosnog sustava i najistraživaniji je pčelinji proizvod. Još od antičkih vremena koristi se kao lijek kod kožnih ozljeda, rana i infekcija. Istraživanja su pokazala da propolis ima antitumorska i antiseptična svojstva te protuupalna, antivirusna i bakteriostatska, zbog čega ga nazivaju i prirodnim antibiotikom. Poznat je njegov povoljan utjecaj na zacjeljivanje rana, regeneraciju tkiva u liječenju opeklina, pomoć je kod psorijaze, neurodermitisa i drugih raznih oblika kožnih bolesti, a posljednja istraživanja pokazala su da zbog visoke koncentracije flavonoida ima snažno antioksidativno djelovanje. Farmakološki najvažniji sastojci propolisa su flavonoidi (flavoni, flavonoli i flavanoni) koji su velikim dijelom odgovorni za biološku aktivnost propolisa, iako su uključene i ostale fenolne komponente.

Kada pomaže?

Na tržištu je propolis dostupan u različitim farmaceutskim oblicima, kao što su tinkture, sprejevi, kapi, tablete, pastile, kapsule ili kao dodatak različitim kremama i mastima. U terapeutskom smislu, ekstrakti propolisa pokazali su se posebno učinkovitima u tretmanu infekcija gornjih dišnih putova, kod gripe, prehlade i promuklosti, kod bolesti sluznice usne šupljine, a djelotvorni su i kao pomoćna terapija u liječenju astme. Uz to, dodatak propolisa u sredstva za održavanje higijene usne šupljine smanjuje nastanak zubnog plaka. Propolis potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opeklina, površinskih oštećenja kože i herpesa.

Treba čitati deklaracije

Sakupljanje propolisa i proizvodnja produkata od propolisa nije jednostavna želi li se dobiti kvalitetan i čist prozvod. Osim što je bogat djelatnim tvarima, propolis sadrži i tvari koje su nekorisne ili čak štetne za zdravlje čovjeka (vosak, pelud, pčelinje dlačice, ostaci košnice…), pa je nužno selektivno pročistiti propolis zadržavajući netaknutim i cjelovitim sve njegove djelatne tvari, osobito flavonoide, a ukloniti sve nekorisne i štetne tvari. Uobičajeni i najčešći način je ekstrahiranje frakcije topive u alkoholu, odnosno dobivanje alkoholnog ekstrakta propolisa. Tinkture sa 60 do 80-postotnim etanolom sadrže više flavonoida i imaju snažnije baktericidno djelovanje i biološku aktivnost od tinktura propolisa koje sadrži više vode. Osim etanolnog, postoji i vodeni ekstrakt propolisa, koji također ima pozitivne učinke.

Kvaliteta i djelotvornost proizvoda od propolisa ovisi o vrsti propolisa, njegovu podrijetlu i sadržaju djelotvornih sastojaka – bioflavonoida. Postoje razlike, ne samo u sastavu pojedinih preparata propolisa, nego i u iskazivanju njihove vrijednosti. Problem je što u većini proizvoda nije standardiziran propolis, odnosno nisu navedene količine djelatnih tvari u propolisu. Stoga pri kupnji posebnu pozornost valja obratiti na deklaraciju i kupovati samo one proizvode u čijem se sastavu navode standardizirani ekstrakti propolisa, jer samo takvi jamče sigurnu i učinkovitu uporabu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like