Prepoznajte tegobe s očima na vrijeme!

Oči su jedan od najsloženijih organa u našem tijelu, a vid je najdragocjenije osjetilo i zato ih moramo čuvati. One često mogu biti iziritirane različitim uzrocima i mogu se javiti tegobe, primjerice peckanje, crvenilo, zamućen vid, svrbež ili bol. Većinu tih tegoba moguće je liječiti, ali prvo bi trebalo saznati uzok.

Kako smo skloni pokušaju da se sami liječimo, često pomoć zatražimo u ljekarni umjesto kod liječnika. Samoliječenje je moguće u nekim slučajevima, no svakako se treba obratiti specijalistu za oči kad upala traje dulje od tri dana, kada je upala posljedica ozljede oka, kada su prisutni i opći simptomi (povišena temperatura, opća slabost i sl.), kada je bol izrazito jaka i kada je prisutno znatno smanjenje oštrine vida. Tegobe očiju zbog kojih se pacijenti najčešće obraćaju ljekarniku su upala površine oka koja se ne širi u dubinu, sindromi suhog oka i umornih očiju te makularna degeneracija.

Konjunktivitis – “nažuljano” oko

Najčešće bolesti oka su upale. Upala spojnice oka, konjunktivitis, prema težini može varirati od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva. Najčešći uzrok konjunktivitisa su vanjski čimbenici koji nepovoljno utječu na oko. Mogu biti fizikalni (toplina, propuh), kemijski (kiseline, lužine), bakterijski, virusni ili alergijski. Simptomi su pečenje, iritacija i “žuljanje” oka, uz crvenilo i oteklinu spojnice oka. Izrazita je krmeljavost, a iscjedak iz oka je često žutozelen. Za liječenje bakterijskog konjunktivitisa koriste se lokalno antibiotici (kapi i/ili masti) na preporuku i recept liječnika, ali se ne smiju koristiti predugo, jer stanje može prijeći u kronični konjunktivitis. Do odlaska liječniku iritiranost oka može se smanjiti pomoću umjetnih suza. Neki alergeni iz okoline mogu uzrokovati alergijski konjunktivitis, najčešći je sezonski, javlja se uvijek u isto doba godine i povezan je s razdobljem cvjetanja pojedinih biljaka, a glavni je simptom svrbež oka. Liječi se lokalnim antihistaminicima koji brzo uklanjaju simptome, ali im je djelovanje kratko pa se moraju često primjenjivati.

Umorne i suhe oči

Sindrom umornih očiju vrlo je česta pojava. Uzrok su onečišćenja kojima smo izloženi ili, još češće, dugotrajni, neprekidni rad za računalom, dugotrajno naprezanje očiju (vožnja automobila, čitanje, cjelodnevni rad…). Javljaju se crvenilo, iritacija, moguća je bol, suzenje oka ili suhoća. Koriste se vazokonstriktori (nafazolin) i umjetne suze. Nafazolin je dekongestiv i vazokonstriktor koji steže dilatirane krvne žile u oku koje uzrokuju crvenilo. Djeluje brzo i produženo kod lokalne primjene, pa brzo uklanja simptome, ali se ne preporučuje dugotrajna i prečesta uporaba.

Sindromom suhog oka naziva se pojava kod koje oko ne stvara dovoljno suza ili se one brzo isparavaju, pa je oko suho, a smetnje se opisuju i kao osjećaj “pijeska” u očima, peckanje, žarenje, crvenilo, povremeno zamagljenje vida, otežano otvaranje vjeđa tijekom noći i ujutro (osjećaj kao da su vjeđe zalijepljene za oko) i iznenadno suzenje. Kad se jednom dijagnosticira, suho oko je stanje koje će osobu pratiti do kraja života.

Umjetne suze

Suho se oko ne može izliječiti, ali se nastoje smanjiti subjektivne tegobe te spriječiti moguće infekcije. Najčešće se koriste ovlaživači u obliku kapi, tzv. umjetne suze. One simptomatski djeluju podmazujući i ovlažujući površinu oka, a pomažu i u ispiranju alergena s površine oka. Na tržištu postoji velik broj preparata umjetnih suza, mogu se nabaviti u slobodnoj prodaji bez recepta, no treba se savjetovati sa stručnom osobom (liječnik ili ljekarnik) o odabiru najprikladnijeg. Neke kapi služe samo za ovlaživanje, djeluju kratkotrajno i treba ih koristiti često (šest do osam puta tijekom dana). Neki proizvodi vlaže i podmazuju površinu oka i prodiru dublje, a neki imaju i dvostruko djelovanje, uključuju dodatnu lipidnu zaštitu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like