Ovo sigurno niste znali o pelinu (čisti krv, pomaže pri trovanju…)

aperitiv

Pripravci ove biljke iznimno su ljekoviti ako se daju u pravilnim omjerima, u manjim dozama slovi kao najjači poznati prirodan lijek, a posebno je učinkovit protiv parazita i probavnih tegoba. U većim dozama pelin ima opojno djelovanje.

Pelin je trajna biljka svijetlosive boje koja raste na neobrađenom, suhom i toplom zemljištu i kamenjaru. Legenda kaže da je božica Artemida, boginja lova i ženskog zdravlja, darovala pelin ženama za olakšavanje poroda te je tako i dobio latinsko ime – Artemisia absynthium. Hipokrat ga je propisivao kod bolova, amnezije i reumatizma. Stoljećima se koristi kao jedan od glavnih sastojaka aperitiva i biljnih vina, a pića poput apsinta i vermuta po njemu su dobila i ime.

Cvjetni vršci s listićima beru se u lipnju i srpnju, dok se pelin još nije rascvjetao, a lišće u jesen pa se suši u hladu od dva do šest tjedana. Pelin sadrži puno gorkih tvari, oko 5% eteričnog ulja azulena, jabučnu i jantarnu kiselinu, tanin i željezo.

Ne pretjerujte s aperitivom

Ekstrakt pelina odlično je sredstvo za poticanje apetita. Služi i za okrepu i iznimno je dobro sredstvo poslije teških bolesti i operacija, tijekom upale pluća. Brzo otklanja sve probavne smetnje i nadutost. Osobito se preporučuje ljudima bez žučnog mjehura. Odlično ublažava proljev, grčeve u probavnim organima, žgaravicu, žuticu, želučani katar, regulira suvišnu želučanu kiselinu. Osim kao digestiv, koristi se i protiv visoke temperature i malarije, pri čemu nadmašuje poznatiji, ali i toksičniji kinin.

Pomaže i kod liječenja pretilosti i šećerne bolesti. Kada se pije u malim količinama, potiče rad bubrega. Pripravci biljke iznimno su ljekoviti ako se daju u pravilnim omjerima, dok u većim dozama pelin ima opojno djelovanje. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, žutice, žgaravice te protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha iz usta. Priprema se tako da se jedna čajna žličica pelina prelije s 2 dl vode, poklopi i odstoji 15 minuta te potom procijedi.

Piti jednu do tri šalice čaja tijekom dana. Pelinov čaj piti u gutljajima nakon jela, najdulje sedam dana.

Djeluje i protiv parazita

Kao prva pomoć do odlaska liječniku kod trovanja gljivama i pesticidima može poslužiti pijenje veće količine razblaženog jabučnog octa u kojem je kuhan pelin. Također, pelin je jedna od rijetkih biljaka koje imaju snažno antiparazitno djelovanje. Sadrži tujone i izotujone, koji ubijaju ne samo odrasle parazite nego i njihova jajašca. Među sastojcima pelina je i santonin, poznat kao lijek za bolesti uzrokovane parazitima. Prisutan je i seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lako ubija.

Pelin se nekad vješao na vrata da otjera zle duhove, stavljao u tintu kako miševi ne bi pojeli stara pisma te se koristio i kao sredstvo protiv buha. Pelin je i prirodni insekticid. Tu biljku trebalo bi imati posađenu u vrtu jer štiti plodove od raznih nametnika. Protiv lisnih uši, grinja, gusjenica i mrava u 10 l vode, najbolje kišnice, potopite 300 g svježih listova i cvjetova pelina ili 30 g suhog pelina.

Ostavite pelin da se namače u vodi dva do tri dana, nakon čega je tekućina spremna za prskanje.

Pelin se danas koristi i u spremanju jela. Gorkog je okusa, a najviše se koristi kao začin za jela od kupusa i složence, uz jela od mesa kao što su ovčetina, svinjetina i riba (jegulja) te u varivu od repe. Listovi gorkog pelina mogu se koristiti i u salatama.

Važno!

Pelin se nikada ne smije kuhati, nego ga treba preliti kipućom vodom i odmah procijediti.

Pelin se ne smije uzimati u trudnoći i tijekom dojenja, ako postoji opasnost od moždanog udara, kod krvarenja želuca i unutarnjih organa, istodobno s uzimanjem preparata željeza, kod težih bolesti bez savjeta s liječnikom. Nikada se ne smije koristiti dulje od sedam dana.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like