Najdetaljniji vodič: kako birati i piti čajeve?

Iako za šalicom čaja mnogi posežu kad ih uhvati prehlada, čaj je mnogo više od običnog toplog napitka kojim ćemo ublažiti grlobolju. Kod nas je čaj uvriježen naziv za sve vrste biljnih napitaka, no među njima postoje velike razlike. Naime, naziv čaj preuzeli smo od Engleza koji ritualno ispijaju jaki, kavi sličan čaj. Ovaj čaj se dobiva iz lišća grmolike biljke Camellie Sinensis koja se uzgaja u istočnim zemljama i od koje različitim fazama fermentacije nastaju četiri vrste čaja: bijeli, zeleni, crni i oolong čaj  koji sadrže određeni postotak kofeina. 

Biljni čajevi koji su najomiljeniji poput kamilice, mente, kadulje, lipe, su zapravo biljne infuzije odnosno dekokti ili macerati određenih biljnih dijelova ili cijele biljke. I jedni i drugi su vrlo ljekoviti i imaju pozitivno djelovanje na cijeli organizam pa se piju i u zdravstvene svrhe ali i zbog samog gušta.

Pravi čaj za pravi organ

Čajevi obiluju mnoštvom aktivnih ljekovitih supstanci kao što su: alkaloidi, glikozidi, gorke tvari, tanini… Svaka biljka ima  svoje specifičnosti i ljekovitosti. U nekim se slučajevima koristiti samo jedna biljka dok se kod nekih zdravstvenih problema treba kombinirati više biljaka. U tomu je i glavna razlika od djelovanja klasičnih lijekova. Nekoliko stotina spojeva unutar jedne biljke ili mješavine zajedno ostvaruju farmakološki učinak, a kod klasičnih lijekova pojavljuju se uglavnom jedna ili dvije tvari ciljanog djelovanja.

U narodu je uvriježena izreka da svaka biljka sliči bojom ili oblikom na organ na koji djeluje. To je istina, tako da se često koristi bilje kojim ne djelujemo izravno na problem već da bi ga riješili moramo djelovati na drugi organski sustav. Problem s alergijama, na primjer, nećemo rješavati simptomatski dajući samo infuze ili macerate za umirenje kašlja. Moramo očistiti jetru da joj pomognemo izbaciti toksine koji iritiraju naš imunološki sustav.

Kako ih kombinirati

Da bi čajevi djelovali efikasno i u potpunosti, u organizmu treba stvoriti preduvjete. Ukoliko se pije medvjetka (uvin čaj) koja je izuzetno djelotvorna kod nekih urinarnih infekcija obavezno se uz čaj treba popiti i pola male žličice sode bikarbone jer medvjetka svoju snagu dokazuje tek u lužnatom mediju.

Ukoliko se želi postići terapeutski efekt pojedinih čajeva treba piti puno veće doze nego one koje navodi proizvođač na deklaracijama.

čaj kamilica stolisnik

Za pravilno kombiniranje čajeva te paralelnu upotrebu čajeva s nekim lijekovima ili drugim farmaceutskim pripravcima zaista je potrebno dublje poznavanje  i farmakokinetike i farmakodinamike. Najbolji primjer je konzumiranja nama tako mile i «bezopasne» kamilice koja ukoliko se kombinira  sa nekim antikougalansima može izazvati unutarnje krvarenje. Isto tako upotreba gospine trave s drugim lijekovima može biti opasna jer ubrzava eliminaciju lijeka iz organizma i zapravo u potpunosti mijenja funkciju lijeka. Poznati su slučajevi da žena ostane trudne jer je istovremeno s anti-beby pilulama koristila i Gospinu travu.

U nekim se slučajevima ne smiju kombinirati niti različiti čajevi  jer mogu izazvati međusobni antagonizam i zapravo poništiti međusobno djelovanje. Dobar primjer a česta pogreška kod neupućenih ljudi je i pijenje čaja brusnice i medvjetke, gdje i jedna i druga biljka djeluju jako dobro kod upale mokraćnog mjehura ali se nikako ne smiju piti zajedno jer će međusobno poništiti djelovanje. Nakon što ste završili terapiju sa medvjetkom tek tada počnite terapiju s brusnicom. Kod odabira čajeva uvijek odaberite čajeve koji nisu tretirani raznim pesticidima, herbicidima, umjetnim gnojivima.

Top 10 ljekovitih biljaka
 • Stolisnik – izuzetno ljekovita biljka korisna kod raznih želučano crijevnih problema, menstrualnih i drugih hormonalnih problema, upalnih bolesti kože….
 • Matičnjak – ljekovita biljka jako lijepog mirisa i okusa  djeluje umirujuće i opuštajuće,  dobra biljka izbora kod depresije, nesanice, napetosti ali isto tako i kod želučanih problema , nadutosti…
 • Kopriva – vrlo rasprostranjena ljekovita biljka od koje se koristi i korijen i list, blagi diuretik a indicirana  kod svih stanja kada je potrebno čistiti organizam, kod reumatoidnog artritisa , problema s prostatom, urinarnih infekcija…
 • Kadulja – česta stanovnica priobalnog područja jako ljekovita biljka dobra u menopauzi, kod menstrualnih problema, probavnog sustava , pretjeranog znojenja…
 • Kamilica – nezamjenjiva biljka u svakom kućanstvu , blago smiruje, dobra kod probavnih tegoba, smiruje upaljenu kožu, nadražene oči….
 • Poljska preslica – korisna kod osteoporeze, krhke i lomljive kose i nokata, stanjene kože, raznih edematoznih stanja…
 • Gospina trava – izuzetno dobra kod depresivnih stanja, virusnih infekcija , njege kože….
 • Čičak – biljka izuzetno dobra kada trebamo čistiti organizam, kada trebamo djelovati na gram pozitivne bakterije, dobar je koleretik…
 • Menta je još jedna biljka koja se često nalazi u svakom domaćinstvu a korisna je kod mučnine, nadutosti loše probave a ima i umirujuće djelovanje.
 • Glog jako dobro djeluje na srce, tahikardiju , hipertenziju, umiruje…
Što je sve zdravo u čaju
 • Alkaloidi – u malim količinama djeluju na brojne procese u organizmu posebno na srednji i vegetativni živčani sustav, gastrointestinalni sustav, bubrege, srce. Glikozidi – pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav
 • Gorke tvari – izazivaju lučenje probavnih sokova.
 • Tanini – djeluju protiv proljeva, antidiuretički te protektivno na kardiovaskularni sustav.
 • Gume – povoljno djeluju na gastrointestinalni sustav, biljne ljepljive sluzi imaju snažnu moć upijanja pa služe kao laksativi.
 • Organske kiseline – kao što su limunska, vinska i oksalna  ublažavaju crijevne tegobe.
 • Enzimi – pospješuju probavu ugljikohidrata i proteina.
 • Vitamini – koji reguliraju mnoge fiziološke procese.
 • Minerali –  neophodne za normalan rast razvoj i funkcioniranje organizma.
 • Antioksidansi – koji imaju protektivno djelovanje za sve stanice u tijelu.
Na što djeluju

Na jetru i žuč izuzetno blagotvorno djeluju gorki dekokti čička, maslačka i artičoke. Potiču jetru na bolji rad i bolje izlučivanje žuči te na taj način pomažu probavi. Indirektno ublažavaju alergije, čiste kožu, smanjuju pretilost i celulit.

Kod dišnih infekcija i plućnih problema koriste se infuzi, dekokti i macerati bijelog i crnog sljeza, timijana, majčine dušice, islandskog lišaja, sjemenke komorača i anisa. Pomažu u razbijanju i izbacivanju sluzi, umiruju kašalj i obnavljaju oštećenu sluznicu.

Biljke koje djeluju na mokraćni sustav i bubrege poput medvjetke, lista breze, lista koprive, lista borovnice, korijena čička imaju ciljano antibakterijsko djelovanje , djeluju dijuretički  i drenažno (čiste i potiču regeneraciju bubrega).

Kod problema s hormonalnim disbalansom, neredovitih menstruacija, amenoreje, dismenoreje, policističnih jajnika, menopauzalnih tegoba vrlo se korisnom pokazala primjena vrkute, marulje, kadulje, anisa, komorača. Indirektno djeluju i na druge popratne simptome poput nečiste i aknaste kože, nervoze, valunga .

Kod problema sa kardiovaskularnim sustavom koriste se biljke poput imele, gloga, matičnjaka…

Za smanjenje napetosti i stresa učinkovite su biljke poput pasiflore, matičnjaka, kamilice i lavande.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like