Ljetni napasnici pretvaraju godišnji odmor u noćnu moru

Od svih ljetnih napasnika komarci su zapravo najmanje opasni, ali ih je najteže izbjeći i – vole plavuše. Nije šala! Harvardski profesor Andrew Spielman, autor knjige Komarac i jedan od vodećih svjetskih autoriteta za komarce i bolesti koje oni prenose, tvrdi da su plavuše i crvenokose komarcima mnogo atraktivnije od običnih smrtnika smeđe kose, i to zbog istog razloga iz kojeg se za njima okreću glave – ističu se u gomili! Komarce privlače kontrasti: svijetla kosa, odjeća intenzivnih boja. No, kada se odlučuju za svoju žrtvu, ne povode se samo za atraktivnim izgledom, kaže profesor Spielman. Razna su istraživanja pokazala da mali krvopije dobrim obrokom smatraju žene u ovulaciji, trudnice, osobe smrdljivih nogu, kao i one koji se jako znoje.

Prijenosnici ozbiljnih bolesti

Što to točno privlači komarce, još se ne zna, ali određenu ulogu igraju temperatura kože, kontrasti boja, mliječna kiselina u mišićima, mahanje rukama. Sva sreća što se od 2500 vrsta komaraca, samo šačica njih gosti ljudskom krvlju. A, kad smo već kod toga, znate li odakle dolazi zujanje komaraca? Taj svojevrstan visoki C proizvodi ženka mašući krilima brže od 500 puta u minuti. Navodno, taj zvuk dovodi do ludila muške komarce, koji se u tisućama sjate oko nje.

Njihova osobina da sišu krv na nekoliko domaćina uzastopce pogoduje prijenosu mikroorganizama koji žive u krvi i krvnim stanicama od jednog domaćina do drugog. Među najpoznatijim bolestima koje prenose komarci su malarija i žuta groznica te većina arbovirusnih encefalitisa. Komarci nam narušavaju mir čak i kada ne prenose nikakve uzročnike zaraznih bolesti. Na mjestu uboda ženke komarca razvija se alergijska reakcija na sastojke njene sline kojima sprečava zgrušavanje krvi. Veličina kožnih promjena i intenzitet svrbeža koji se redovito javlja variraju od osobe do osobe, ali većina doživljava ubode komaraca kao vrlo neugodne.

Ostali napasnici
 •  KRPELJI: Budite oprezni, procjenjuje se da je 1 do 3 od 1000 krpelja zaraženo virusom KME-a, opasnog meningoencefalitisa. No, ne treba paničariti, nakon što dospije na domaćina, krpelj oko 6 sati traži mjesto za hranjenje, 2 sata buši kroz kožu, a potrebno je najmanje 10 sati da siše kako bi se ta osoba zarazila virusom. Za razliku od komaraca, ubod krpelja se ne osjeti jer u slini sadrži tvar koja otupljuje osjet boli (anestetik). Nakon povratka iz prirode tijelo treba temeljito pregledati – vlasište, pupak, te mjesta gdje je koža najmekanija. Ako se krpelj ipak učvrstio u koži, potrebno ga je što hitnije odstraniti. Odstranjivanje krpelja ne smije biti nasilno jer postoji mogućnost da rilce ostane u koži. Kako krpelj otvore za zrak ima na zatku, ako na njega kapnemo kap ulja ili ga premažemo vazelinom, zbog pomanjkanja zraka nakon nekog vremena počet će se otpuštati i laganim kružnim pokretima možemo ga izvući sterilnom pincetom.Ako na mjestu ugriza primijetite crveni osip, postoji mogućnost da ste zaraženi, pa hitno potražite liječničku pomoć.
 • OSE & PČELE: Njihovi su ubodi vrlo neugodni, izazivaju crvenilo, oteklinu i bol, a pomoći si možete hladnim oblozima od vode ili, još djelotvornije, stavljanjem jastučića u kojem je gel, koji ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ledeni oblog će smanjiti oteklinu i bol, a kasnije mjesto uboda trebate namazati nekom kremom protiv alergije. U slučaju jače alergijske reakcije bit će potrebno uzeti i antihistaminik na usta, primjerice preparat loratadina ili slično. Posljedice od ubodom unesenog otrova mogu biti i glavobolja, mučnina i osip šireg razmjera, a tada valja potražiti liječničku pomoć, kao i u slučaju uboda u područje grla ili jezika zbog opasnosti od gušenja.
 • ZMIJE: Boravite li u područjima gdje postoji opasnost od ujeda zmije, potrebno je sa sobom ponijeti serum antiviperinum (nabavlja se u ljekarni, u pakiranju zajedno s iglom i špricom prikladno za aplikaciju na licu mjesta). Za prvu pomoć imobilizirajte ud i hitno potražite liječničku pomoć.
 • MEDUZE & Co.: I u moru vrebaju opasnosti. Ubodi žarnjaka (meduze, vlasulje…) mogu izazvati bol i crvenilo te sekundarnu infekciju uz jak svrbež. Najbolje je mjesto uboda isprati hladnom morskom vodom, potom alkoholom ili octom, a u slučaju jače reakcije namazati kortikosteroidnom kremom koja djeluje protuupalno, a na usta uzeti lijek protiv alergije i eventualno analgetik.
 Kako ih odbiti od sebe
 • Izbjegavajte brze pokrete (mahanje rukama) radi tjeranja insekta jer tada postaju agresivniji.
 • Izbjegavajte jake mirise (parfeme, kreme za sunčanje, losione) jer oni privlače insekte.
 • Ne idite u cvjetnjak ili voćnjak te ne jedite slatko i sočno voće na otvorenom prostoru.
 • Oprez pri radu u vrtu: zaštitite otkrivene dijelove tijela.
 • Ne hodajte bosi po travi, pčele rado borave u djetelini.
 • Izbjegavajte široku, lepršavu (uvuče li se kukac pod odjeću, postaje agresivniji) i odjeću žarkih boja.
 • Izbjegavajte veće tjelesne napore jer miris znoja privlači insekte.
 • Prozor u spavaćoj sobi danju zatvarajte ili stavite na njega mrežu protiv insekata.
 • Ne ostavljajte ostatke hrane na otvorenim mjestima gdje bi mogli privući ose. Slatke namirnice neka budu pokrivene.
 • Budući da se komarci razmnožavaju u ustajaloj vodi, uklonite sve takve nakupine oko svoga doma.

Fotografije: Shutterstock

 

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like