Kako se riješiti neugodnog zadaha?

Halitozom se smatra neugodan miris koji se osjeća pri izdisanju tijekom disanja ili govora, a iako se, zbog stida i nelagode, o tom problemu rijetko govori, od njega u većoj ili manjoj mjeri pati čak 20 posto opće populacije.

Bakterije su glavni krivci

Neugodan miris koji se osjeća pri izdisanju, medicinski nazvan halitoza, najčešće je posljedica lošeg dentalnog i oralnog zdravlja, no može biti i znak zdravstvenih problema vezanih uz druge organske sustave. Osim toga, zadah se također može pogoršati uzima li pacijent neke vrste hrane specifičnog mirisa i okusa ili pak ima neke druge nezdrave životne navike (poput pušenja). Osnovni uzrok halitoze su bakterije koje proizvode sumpor, a najčešće se nalaze na površini jezika i u grlu. Procjenjuje se da oko 20% opće populacije pati od zadaha iz usta, a ponekad se kao posljedica javljaju psihološki i socijalni problemi poput srama i gubitka samopouzdanja, pa sve do socijalne uznemirenost te ponekad i depresije. Kod nas je u populaciji halitoza još i češća, budući da je učestalost dentalnih razloga, poput neliječenog karijesa i parodontne bolesti, veća nego u drugim europskim i svjetskim zemljama. Pritom valja napomenuti da halitozu ne moraju imati samo odrasle osobe, već da je ona moguća u svakim ustima koja nisu sanirana, dakle i u dječjim i u adolescentnim.

Od karijesa do dijabetesa

Najčešći uzroci halitoze vezani uz zube i usnu šupljinu – karijes i parodontna bolest – rezultat su nedovoljno kvalitetne oralne higijene. Kliničke simptome halitoze može dodatno pogoršati suhoća usne šupljine, koja se može javiti zbog uzimanja lijekova, alkohola, stresa ili nekog drugog medicinskog stanja.

  • Paradontna bolest

Dugotrajni zadah ili loš okus u ustima mogu biti upozoravajući simptomi parodontne bolesti koja započinje kao posljedica nakupljenog plaka na zubima. Bakterije iz plaka proizvode toksine koji iritiraju sluznicu u usnoj šupljini, a ako se takva upala gingive ne liječi, ona će se proširiti i zahvatiti ostatak parodonta i kost oko zuba.

  • Stari mostovi i krunice

Drugi najčešći dentalni uzroci zadaha iz usta u odraslih pacijenata su loši protetski radovi u ustima (mostovi, krunice), ali i razne infekcije u usnoj šupljini te zapušteni karijes. Ako su stari mostovi i krunice uzrok zadržavanja hrane i njezina raspadanja, trebalo bi ih zamijeniti.

  • Suha usta

Kserostomia (suhoća usta) također može dovesti do zadaha. Naime, slina je potrebna da vlaži i čisti usnu šupljinu neutralizirajući kiseline koje nastaju kao rezultat plaka i ispirući mrtve stanice koje se mogu nakupljati na jeziku, ginigivi i obraznoj sluznici. Ako se ne uklone, te se stanice raspadaju i na taj način uzrokuju zadah. Suhoća u ustima može biti posljedica nuspojava različitih lijekova, problema sa žlijezdama slinovnicama ili kontinuiranog disanja kroz usta umjesto kroz nos.

  • Upale dišnog sustava, dijabetes…

Osim toga, mnoge druge bolesti i poremećaji mogu dovesti do zadaha iz usta, primjerice upale dišnog sustava (poput upale pluća ili bronhitisa), kronične upale sinusa, šećerna bolest, kronični gastroezofagealni refluks i problemi s jetrom i bubrezima. Halitoza se u takvih pacijenata može izliječiti primarno liječenjem osnovne bolesti.

  • Hrana

Najmanje zabrinjavajući uzrok halitoze kratkotrajnog djelovanja je uzimanje specifične hrane jakog okusa i mirisa poput luka, češnjaka, cvjetače i slično. Naime, sva hrana koju unosimo u naše tijelo počinje se razlagati u usnoj šupljini, a nakon što se hrana probavi i apsorbira u naš krvotok, može doći i do pluća i tako se izbaciti izdisajem. Ako jedete hranu sa snažnim mirisom, četkanje zubnom četkicom i upotreba zubnog konca – čak i ispiranje vodicama za usta – većinom uklanja loš dah samo privremeno, korigirajući miris. No, u potpunosti taj miris neće nestati dok hrana ne prođe svoj ciklus kroz cijelo tijelo.

Loša higijena – siguran put do zadaha

Ako svakodnevno ne četkate zube i ne koristite zubni konac za čišćenje međuprostora između zuba, ostaci hrane mogu ostati u ustima, što potiče rast bakterija između zuba, oko ginigive i na jeziku, a to dovodi do zadaha pri izdisaju. Antibakterijske vodice za ispiranje usne šupljine mogu pripomoći da se smanji broj bakterija. Dodatno, ako imate proteze i neredovito ih čistite, naslage na njima mogu proizvesti jako loš miris iz vaših usta. Osim proteza, svaki fiksni protetski rad koji nije korektno izveden i ne priliježe optimalno u ustima zasigurno će, prije ili kasnije, postati uzrok zadaha koji nećete moći riješiti bez doktora dentalne medicine.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like