Kako sačuvati dobar vid

O važnosti oka i vida svjedoče, recimo poslovice i ustaljeni izrazi. Oko za oko. Ljubav na prvi pogled. Ljepota je u oku promatrača. Ove stoljećima stare izreke su snažan podsjetnik na to da oči ne samo da nam pomažu da vidimo svijet oko sebe, već i da ga razumijemo, da su dragocjene za najintenzivnija životna iskustva.

Kad tako razmišljamo, i ne čude rezultati jednog malog istraživanja, koji su pokazali da bi većina ljudi radije živjela bez ruke ili noge, bez pamćenja, radije bi imala smrtonosnu bolest… nego ostala bez vida.

Dobra stvar je što je nekoliko malih promjena u životnim navikama dovoljno da sačuvate dobar vid u godinama koje su pred vama.

Hranite se zdravo

Da biste sačuvali dobar vid i u zrelim godinama počnite voditi računa o sebi na vrijeme.

Vitamini A, C i E i minerali cink i bakar su od presudne važnosti za dobar vid. Antioksidansi, uključujući beta-karoten i lutein štite makulu (žutu mrlju) od oštećenja koje može izazvati sunce.

Šta trebate jesti? Tamnozeleno lisnato povrće, žumanjke, žutu papriku, bundevu, mrkvu…

Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumiranje povrća žute i zelene boje spriječava oštećenja makule izazvana starenjem.

Namirnice bogate sumporom, cisteinom i lecitinom štite od katarakte. Odličan izbor su bijeli i crni luk, kapar, vlasac.

U prehranu bi trebalo uvrstiti i borovnice, losos, skušu, bakalar i sardine, pošto sadrže nezasićene masne kiseline koje su, između ostalog, dobre i za oči.

 Vježbajte oči

Ove jednostavne vježbe će vam pomoći da očuvate oči i vid u dobrom stanju. Trebalo bi ih raditi ujutro i navečer, ali i tijekom dana, kad osjetite zamor očiju.

Ako svakog dana budete vježbali, poboljšanje ćete osjetiti već poslije mjesec dana.

Zagrijte oči. Zagrijte dlanove trljajući ih jedan o drugi, a zatim ih držite na očima pet sekundi. Ponovite tri puta.

Kolutajte očima. Počinjete gledajući gore, a zatim polako kružite pogledom deset puta u smjeru kazaljke na satu i deset puta u suprotnom smjeru.

Vježbajte fokus. Uzmite olovku, ispružite ruku i fokusirajte pogled. Zatim polako približavajte olovku licu održavajući fokus, a potom je vraćajte u prvobitan položaj. Ponovite ovo deset puta.

Masirajte područje oko očiju. Kružnim pokretima palčeva masirajte sljepoočinice. Napravite 20 pokreta u jednom i 20 u drugom smjeru. Isto ponovite i iznad obrva, a zatim i u korijenu nosa.

Odmorite se. Zabacite glavu, zatvorite oči i odmarajte se tri minute.

Smanjite negativne utjecaje izvana

Izbjegavajte agresivno, prejako svjetlo, ako radite za kompjutorom, napravite pet minuta pauze na svakih pola sata, izbjegavajte zadimljene prostorije, nosite naočale za sunce i, možda najvažnije, ne dirajte oči prljavim rukama.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like