Evo zašto morate jesti masti

Desetljećima su nas bombardirali porukama o tome kako su masti glavni neprijatelji odgovorni za epidemiju pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. Masti imaju visoku kalorijsku vrijednost, teoretiziralo se, i ako želite smršaviti morate ih izbaciti iz prehrane. I tako su ’90. godina proizvodi sa sniženim sadržajem masti ušli u modu.

Ali, usprkos tome što su svi odjednom postali opsjednuti low-fat jogurtima, mlijekom sa 0,5 posto mliječne masti i ništa se nije promijenilo. Stopa pretilih je i dalje rasla.

Proturječna istraživanja

Onda su napravljena nova istraživanja, i pokazalo se da je čitava ta teorija o mastima pogrešna. Dokazano je da je redovan unos zdravih masti od ključne važnosti za opće stanje organizma, ali i za dobru liniju.

Danas znamo da postoje masti koje su neophodne organizmu da bismo se mogli osloboditi viška kilograma, da bi nam kadriovaskularni sustav bio zdrav, a nivo hormona u ravnoteži, objašnjavaju nutricionisti.

Evo što trebate znati o mastima, uključujući i odgovor na pitanje zašto su važan dio zdrave prehrane.

Što su masti zapravo

Masti su primarni izvor energije, i neophodno je da konzumiramo namirnice koje su dobri izvori esencijalnih masnih kiselina da bi organizam mogao funkcionirati.

Osim toga, ako ne unosite zdrave masti, možete očekivati da se jave problemi sa hormonskim disbalasnom, kao i upalni procesi protiv kojih se organizam neće moći boriti.

Masti su svojevrsni izolator naših unutarnjih organa, i strukturna komponenta naših stanica. Imaju važnu ulogu u funkcioniranju imunosnog sustava, pomažu u regulaciji tjelesne temperature, neophodne su za zdravu kožu, kosu i nokte, a bez masti tijelo ne može iskoristiti i mnoge važne vitamine koji su topivi u mastima, kakvi su recimo vitamini A, D, E i K. Uz to, masti su neophodne i za stvaranje hormona.

Mastima protiv viška kilograma

Konzumiranje namirnica koje sadrže zdrave masti je važno i za opće stanje organizma na duže staze, jer snižava rizik od bolesti srca i zdravih žila. A što se tiče skidanja viška kilograma… Studije su pokazale da je za to važno ograničiti unos ugljikohidrata, ali I da jedete namirnice koje sadrže zdrave masti.

Ako ne unosite dovoljno masti, nivo šećera u krvi neće biti stabilan i možete očekivati napadaje gladi.

Iako tijelo koristi glukozu kao gorivo, glukoza se sagorijeva vrlo brzo, tako da nivo šećera u krvi nije stabilan. Onda dobijete napad gladi, pokušavate to riješiti što prije i posegnete za sljedećom dozom šećera i tako u krugl.

Ali,ako jedete namirnice koje su dobri izvori zdravih masti, nivo šećera u krvi bit će stabilan.

Osim toga, zdrave masne kiseline neophodne su nam i da bi mozak mogao funkcionirati kako treba. Život započinjemo oslanjajući se na masti iz majčinog mlijeka, koje dojenčadi omogućuju da raste i razvija se, a zdrave masnoće i nakon tog perioda neophodne su da bi moždane funkcije bile dobre.

Koliko zdravih masti treba unositi tijekom dana

Preporuke liječnika kažu da bi između 20 i 35 posto dnevnog kalorijskog unosa trebalo potjecati iz masti.

Ako konzumirate 2.000 kalorija tijekom dana, to znači da bi između 400 i 700 kalorija trebalo biti porijeklom iz namirnica koje su dobri izvori zdravih masti. Tijekom dana, prosječnoj osobi potrebno je između 44 i 78 grama masti, ovisno o konstituciji i nivou fizičke aktivnosti.

Imajte u vidu, ipak, da se ovo odnosi na zdrave masti. Što se zasićenih masti tiče… oprezno. Ne bi trebale sudjelovati u ukupnom kalorijskom unosu više od 10 posto.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like