Ako patite od alergija, ovo trebate znati…

Jeste li možda primijetili da u sezoni alegija imate manje energije? To je nuspojava peludne groznice, što vam možda nije ni palo na pamet.

Kraj kihanja, kašljanja, začepljenog nosa ili curenja iz nosa, svrbeža očiju, grla, nosa, ušiju, boli u sljepoočnicama, glavobolje, boli u ušima, i umor može biti simptom peludne groznice.

Kako vas to ova alergija čini umornim?

Pa, zapravo je jednostavno – curenje iz nosa ili začepljen nos, kao i taj osjećaj magle u glavi koji su posljedice alergijske reakcije, mogu utjecati na kvalitetu sna, a to dalje da rezultira umorom.

Pored toga, stručnjaci objašnjavaju da kada osoba ima alergijsku reakciju na pelud ili nešto slično, u tijelu se oslobađaju kemikalije koje ju čine umornim.

Te kemikalije pomažu u borbi protiv alergije, ali također dovode i do oticanja nazalnih tkiva, što može pogoršati probleme. Manjak sna i konstantno začepljen nos vas čine umornim, kažu znanstvenici.

Mali trikovi za ublažavanje reakcije

Stručnjaci predlažu da oko nosa namažete vazelin, kako bi se pelud tu zaljepio. Također, nosite naočale za sunce kako vam pelud ne bi ušao u oči, tuširajte se i mijenjajte odjeću čim uđete u kuću, kako biste sprali pelud sa sebe.

Kod kuće držite prozore i vrata zatvorene tijekom dana kad god možete, redovito usisavajte kuću i brišite prašinu, a nije loše ni uložiti u neki aparat za pročišćavanje zraka.

I naravno, konzultirajte se s liječnikom prije nego što počnete piti bilo kakve lijekove za ublažavanje alergijskih reakcija.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like