Što našem tijelu zapravo radi detoksikacija?

Ako vam je probava loša, sinusi začepljeni, imate loš zadah, muči vas umor, loš ten i ne osjećate se u najboljoj formi, vrijeme je za detoksikaciju. Nepravilna prehrana, u paketu s alkoholom, cigaretama, prekomjernim pijenjem kave i nedovoljnom tjelesnom aktivnošću, rezultira nakupljanjem toksina u organizmu.

Detoksikacija, cjeloviti program čišćenja organizma, probavnog sustava i crijeva od nakupljenih toksina, najefikasnija je kad se provodi na prirodan način. Tijekom 1 do 3 tjedna smanjite unos krute hrane u organizam, pijte biljne čajeve koji pomažu čišćenju organizma i uzimajte posebne preparate.

Tijekom detoksikacije ne jedemo krutu hranu, nego smo na tekućoj, polutekućoj ili kašastoj dijeti. Tako smanjenjem unosa krute hrane oslobađamo probavni sustav i organizam ne troši energiju na izlučivanje enzima za njenu probavu, nego energiju usmjerava na izbacivanje toksina iz organizma. A kako se toksina oslobađamo kroz tri probavna organa – bubrege, jetru i crijeva – pomoći će hrana koja potiče lučenje urina, koja pročišćava jetru te bogata vlaknima, koja pomaže čišćenju crijeva.

Samo kašasto!

Svakodnevno u organizam unosite samo vodu, povrtne i voćne sokove i bistre juhe od povrća, a dopuštebe su još kašice od povrća ili voća. Uputno je u prehranu uvrstiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema, rajčica, grožđica, šljiva te redovito piti sokove od povrća poput mrkve, cikle i radiča.

Tijekom detoksikacije treba voditi računa i o povećanom unosu tekućine: prehranom (ponajviše juhama i sokovima) te pijenjem čiste vode trebate osigurati tri litre na dan.

Kroz pore

Veliki dio toksina iz organizma izlazi i kroz kožu, stoga je vrlo bitno da bude čista, a pore otvorene pa se preporučuju tople kupke. Dobro je staviti i morsku sol, a od eteričnih ulja mogu se dodati borovica, čempres, grejp, limun, ružmarin, odnosno ulja koja će potaknuti izlučivanje otrova. A iz dubljih slojeva tkiva eliminaciju toksina potaknut ćete znojenjem bilo u sauni ili pod termo dekom. Koliko je organizam zatrovan vidjet ćete po mirisu i boji znoja. Ako je oporog, kiselog mirisa, bjelkaste boje, ljepljiv, ukazuje na veliku količinu toksina. Što je znoj bezmirisniji i bezbojniji, to je količina toksina u organizmu manja.

Naučite disati

Iako o disanju najčešće i ne razmišljamo, i ono ima važnu ulogu u izbacivanju toksina iz organizma. Naime, čak 70 posto toksina izlazi iz organizma disanjem! Dišemo li dijafragmom, što valja usvojiti, organizam dobiva više kisika pa se potiče oksigenacija tkiva, pojačava unutarnja cirkulacija, brža je izmjena tvari u organizmu. A duboko disanje ima i smirujući učinak na opće psihofizičko stanje.

Kako biste sačuvali vitalnost organizma i tijelu omogućili da normalno funkcionira, a samim time spriječili degenerativna i patogena oboljenja, program detoksikacije bilo bi poželjno provoditi dvaput godišnje, a svakako prije proljeća. Osim čišćenja organizma na fizičkoj razini, detoksikacija potiče i čišćenje na emotivnoj i mentalnoj razini. A bez balasta mentalnog smeća lakše ćete prihvaćati nove emocije i misaone koncepte.

Otplavite i celulit

Morate imati na umu da celulit nije obično salo. To su jastučići sastavljeni od nataložene masnoće, vode i toksina koje tijelo nije moglo izbaciti, stoga će čišćenje organizma imati veliku ulogu i u prevenciji celulita.

Da pojasnimo: svi mišići u organizmu obavijeni su naslagama masnoće, vezivnim tkivom različite debljine okruženim tekućinom koja ovaj “pokrov” opskrbljuje hranjivim tvarima te ga oslobađa otpadnih. Ovo je masno tkivo pričvršćeno mrežom vlakana (elastin i kolagen) i kada sustav dobro funkcionira, otpadne tvari se učinkovito uklanjaju. Ako se otpadne tvari ne uklanjaju, počinju se nagomilavati te vezivno tkivo biva zasićeno tekućinom koja se s vremenom zgusne i stvrdne stvarajući tako nepokretne džepove koji djeluju poput spužve – upijaju velike količine vode zbog čega se napuhnu i izboče. Posljedica je vidljiva smežuranost i mlitavost ili, jednostavnije, posljedica je formiranje tzv. narančine kore.

Za uspješnu borbe protiv celulita organizmu je, prije svega, potrebno osigurati dovoljno tekućine (barem 2 litre na dan) kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina. Misli se na izvorsku vodu, ali i na biljne čajeve. Potrebno je ograničiti unos namirnica koje zbog svog sastava (bogatstvo kolesterola, masti, purina, jednostavnih šećera) pogoduju nagomilavanju tjelesnih otrova. Nepoželjne namirnice su prvenstveno junk food, bijeli kruh, slatkiši, životinjske masti, konzervirano povrće, kava, alkohol, gazirani napici, crveno meso, suhomesnati proizvodi te namirnice koje u znatnoj količini sadrže sol, poput soljene ribe, ribe u ulju ili slane vrste sira s visokim udjelom masti. Naime, sol ima sposobnost zadržavanja vode što je i jedan od razloga nastanka celulita, zbog čega treba maksimalno ograničiti dosoljavanje jela. Iz istog razloga na popisu nepoželjnih su i rafinirane namirnice koje osim obilja soli i natrija nerijetko sadrže i prekomjerne količine zaslađivača i aditiva.

Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma, preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i sumporom (meso peradi, riba, mlijeko, jaja) i na taj način pobijediti celulit iznutra. Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomažu i detoksikaciju organizma.

Čest problem koji pridonosi gomilanju otpadnih tvari u organizmu, a samim time i nastanku celulita, jest i konstipacija. Radi reguliranja stolice poželjno je uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće) u prehranu uvrstiti prirodne laksative, poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše.

Fotografije: Shutterstock

 

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like