Mesna dijeta je hit: što kažu nutricionisti

Unatoč sve većem broju vegana i vegetarijanaca, posljednji trend u prehrani koji promoviraju mnoge Instagram zvijezde naziva se mesožderskom dijetom, i podrazumijeva jedenje isključivo mesa. Nema ugljikohidrata, nema voća, nema povrća.

Međutim, stručnjaci osuđuju ovu dijetu i ističu da konzumiranjem samo mesa ne unosimo neke vrlo važne nutrijente.

Posljednjih mjeseci, sve veći broj ljudi isprobava mesoždersku prehranu, tvrdeći da im jedenje samo mesa pomaže da skinu kilograme, smanjuje krvni tlak i povećava libido.

S druge strane, medicinski stručnjaci ističu da nema apsolutno nikakvih znanstvenih dokaza za ove tvrdnje, dodajući da ovakav režim prehrane vodi do manjka vitamina u organizmu.

Iako meso ima dobrih efekata na zdravlje – važan je izvor proteina, B vitamina, željeza, cinka i magnezija, mnogi nutricionisti i dijetetičari ističu da je mesožderska dijeta nezdrava.

Pošto ovakva prehrana podrazumijeva unošenje i masnijeg mesa, povećava se rizik od povećanja lošeg kolesterola, što povećava i rizik od srčanih bolesti i srčanog udara.

Konzumiranjem samo mesa, tijelo ostaje bez vitamina C i E i hranljivih vlakana, što su sve ključne stvari za dobro zdravlje.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like