Juicing: zdravo čišćenje ili samo moda?

U stvari i jedno i drugo. Ima nešto privlačno u tome da možete izmiješati brokulu, kelj i krastavce ili možda jagode, banane i breskve, začiniti ih po ukusu, ako treba i ukrasiti bilo peršinom bilo krišama limuna ili naranče i na taj način unijeti u organizam dnevnu dozu vitamina. Jer, priznajmo, grickati salate iz dana u dan može stvarno dosaditi. Osim toga, možete se i pohvaliti da ste ljubitelj juicinga i bit ćete sigurno vrlo trendi, s obzirom na pravi boom industrije fitnessa i zdrave prehrane koji idu ruku pod ruku. Zašto je juicing, koji između ostalih celebrytija  prakticiraju i i Gwyneth Paltrow, Edward Norton, Jessica Alba, Colin Farrell i Eva Longoria, tako popularan?  Zato jer svi žele biti izgledati zdravo i svježe i biti vitki, a juicing, konzumiranje prirodnih sokova dobivenih od izmiješanog svježeg voća i povrća, odličan je način, tako barem tvrde njegovi pobornici, za sprječavanje niza bolesti i za mršavljenje ili održavanje idealne tjelesne težine. Naravno, uvijek postoji onaj famozni „ali“. Koliko god juicing možda bio zdrava i poželjna navika, ne možete piti izmiješano povrće i voće cijeli dan i svaki dan i očekivati da ćete biti zdravi. Da se ne pogubite u još jednom od trendova, evo zašto i kako juicing može biti zdrav, a oko čega treba biti oprezan.

I zdravo i štedljivo

Nova istraživanja su pokazala da konzumiranje pet do sedam obroka voća i povrća dnevno može imati važan utjecaj na očekivani životni vijek. Za osobe koje nemaju vremena ili volje narezati ili skuhati porciju povrća i voća uz svaki obrok, juicing je vrlo jednostavan, a i ukusan način da ispune tu normu za dugovječnost onako u hodu. Korisno je i za velik broj ljudi koji baš i ne vole jesti voće i povrće te na ovaj način ipak imaju osjećaj da čine nešto dobro za svoje tijelo. Juicingom se u organizam unosi ista količina vitamina, minerala i fitonutrijenata kao i kad jedete cijelo voće i povrće. A udio vode, koji također ostaje jednak, pomaže vam da ostanete dobro hidrirani cijelog dana. Nije na odmet dodati da juicing omogućava da upotrijebite, i to na vrlo koristan način, sve one namirnice koje su možda već prezrele ili samo što se nisu pokvarile i inače biste ih bacili. No, ono što nije ukusno za jesti u komadu može biti vrlo ukusno kad se pretvori u sok tako da na taj način možete i uštedjeti.

Malo kalorija? Ne baš uvijek…

Mislite da ćete sa svakim svojim juicom proći kao s niskokaloričnim obrokom? Pa, nije baš tako. Iako je juicing sasvim sigurno manje kaloričan od cheesburgera i prženih krumpirića, to je prilično visoko koncentriran izvor kalorija. Na primjer, šalica ananasa narezanog na komadiće sadrži 83 kalorije, dok šalica juicea od ananasa ima 120 kalorija. Jedna čaša od 2 i pol decilitra soka od naranče može sadržavati otprilike onoliko kalorija koliko sadrže četiri naranče srednje veličine. No, biste li ikada sjeli i pojeli četiri naranče odjednom? Teško, ali zato ćete bez problema u manje od pet minuta popiti tu čašu soka od naranče koja sadrži jednak broj kalorija. A s obzirom na to da je koncentracija voća u soku velika, velika je i koncentracija šećera pa i to treba imati na umu. Na primjer, šalica soka od grejpa sadrži 37 grama šećera u usporedbi sa samo 12 grama šećera koliko ga ima u šalici s komadićima grejpa. Još jedna stvar na koju morate pripaziti: konzumiranje hrane u tekućem obliku može vam pružiti manji osjećaj sitosti nego kad hranu jedete žvačući je. Drugim riječima, unijet ćete u organizam veću količinu kalorija u kraćem vremenu nego što biste ih unijeli da ste sjeli i pojeli te namirnice, ali i brže ćete nakon toga osjetiti glad.

Čišćenje ne dulje od 3 dana

Naši organi, posebno jetra i bubrezi, ali i naš obrambeni sustav naporno rade kako bi tijelo očistili od otrova. I zapravo, u medicinskoj literaturi ne postoji ništa što bi potvrdilo da tijelu treba neki vanjski izvor da bi se očistilo, no mnogi koji prakticiraju juicing tvrde da se osjećaju zdravije i laganije te da im to pomaže da se riješe nekih loših prehrambenih navika i prihvate one zdravije. A za to se zaista isplati potruditi i probati. No, želite li na taj način pokušati detoksicirati tijelo, stručnjaci savjetuju da ograničite čišćenje na samo tri dana.

Juicing dijeta?

E to baš nije dobra ideja. Dijeta treba biti uravnotežena i zdrava te uključivati proteine, mlijeko i mliječne proizvode, cjelovite žitarice, voće, povrće i masnoće. A neke od namirnica, koje su nam neophodne u svakodnevnoj prehrani da bismo sačuvali zdravlje, baš se i ne daju samo tako izmiksati, odnosno u tom obliku nisu baš privlačne za konzumiranje, primjerice riba ili kruh od cjelovitih žitarica. Također, treba reći da, kad miješate voće i povrće, zapravo ga mehanički meljete u kašu i na taj način odvajate vlakna od soka. A ta vlakna vam, nakon što pojedete cijelo voće ili povrće,  pomažu da regulirate razinu šećera  u krvi. Svi važni i  jako pozitivni učinci na zdravlje – osjećaj sitosti, reguliranje rada probavnog sustava, snižavanje razine lošeg kolesterola u krvi – kod juicinga izostaju. Također, imajte na umu da, iako vam takva tekuća dijeta može pomoći da smršavite u kratkom roku, ona može imati i ozbiljne posljedice za vaš metabolizam. Već nakon nekoliko dana počet će se razgrađivati mišićna masa, a to znači da će vaše tijelo općenito početi trošiti manje kalorija. Uostalom, samo piti sokove nije nikome ni ukusno ni ugodno dulje od dan ili dva, a nakon toga se počinje javljati potreba za krutom hranom. A onda kad se jednom ponovo vratite njoj, u roku keks vratit ćete i svaki izgubljeni kilogram.

Savjeti za što zdraviji juicing
  • S juicingom ne unosite u organizam vlakna kao što biste ih unosili konzumirajući cijelo voće i povrće. Sokovnici izvlače sok iz voća i povrća, a ostavljaju meso ili pulpu, a upravo ono sadrži vlakna. Kako ne biste ostali bez vlakana, nešto od izdvojene pulpe vratite natrag u sok.
  • Sokovnici mogu biti skupi, cijene se kreću od 170 kuna pa do tisuću i više. Oni skuplji će samljeti i jezgru, košticu i sjemenke te iskoristiti veći dio voća ili povrća od jeftinijih. No, zapravo vam sokovnik i ne treba za juicing. Kako biste sačuvali vlakna, za većinu voća i povrća možete upotrijebiti i blender, a ako vam se čini da vam je dobivena smjesa pregusta, jednostavno dodajte malo vode.
  • Želite li zaista iskoristiti ono najbolje od soka koji pripremite, popijte sok isti dan, a po mogućnosti i odmah kad je napravljen jer se mnogi vitamini gube u kontaktu sa zrakom.
  • Koliko će kalorija biti u vašem soku, ovisi o tome što stavite u njega. Radite li sok od povrća, bit će manje kaloričan, malo više ako koristite povrće i dodate malo voća zbog okusa, a najviše kaloričan će biti ako radite čisti sok od voća.
  • Kako biste postigli što uravnoteženiji unos nutrijenata, dodajte svom soku proteine: dobri izvori su mlijeko od badema, grčki jogurt, lanene sjemenke i kikiriki maslac.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like