Jedite kao Kineskinje i mršavite

Kuhati kinesku hranu za svaki obrok možda vam baš i ne izgleda primamljivo, ali Lorraine Clissold u svom revolucionarnom štivu Why The Chinese tvrdi da je kineska kuhinja izvrsna dijeta za mršavljenje. Treba se usredotočiti na pravu kinesku hranu, kakvu još uvijek jede njihova najpoznatija glumica Bai Ling, a ne na jela pržena u dubokom ulju puna masnoće kakva često povezujemo s azijskom kuhinjom.

Istina, prečesto uživanje u krekerima od morskih račića i kiselo-slatkoj svinjetini može biti put do debljine i srčanih bolesti. No, tradicionalna jela poput ribe kuhane na pari i kratko pirjanog povrća, uz zeleni čaj, imat će suprotan učinak. Kinezi su sve donedavno bili vrlo vitak narod, a problemi s pretilošću počeli su tek kad su svoju zdravu tradicionalnu prehranu zamijenili slatkom i rafiniranom zapadnjačkom. Prije dolaska stranih lanaca brze hrane Kina se mogla pohvaliti jednom od najnižih stopa pretilosti, dok sada više od 25 posto odraslog stanovništva ima ozbiljnu prekomjernu težinu. To je izazvalo ogroman porast bolesti poput srčanih i raka, koje su do prije 40 godina bile gotovo nepoznate, a kineska prehrana bila bogata povrćem i ugljikohidratima i siromašna mesom. No, zato možemo obogatiti svakodnevnu prehranu nekim pravilima tradicionalne kineske kuhinje, smršavjeti i sačuvati zdravlje.

Ne zbrajajte kalorije!

Kinezi nemaju riječ za kalorije. Njihova je tradicionalna prehrana siromašna šećerom, a obiluje cjelovitim žitaricama, bez kontrole kalorija što je, prema najnovijim istraživanjima, učinkovitije za gubljenje težine. Dakle, prestanite ih računati! Jednostavno jedite svježu hranu koja je dobra za vaše tijelo te izbacite masnu i slatku.

Na povrće gledajte kao na glavni obrok, a ne prilog

U Kini se meso rabi štedljivo, više kao začin jelu. Zato neka povrće bude središnji dio obroka (najmanje polovica hrane na tanjuru) jer je siromašno masnoćama i bogato vitaminima, vlaknima i antioksidansima koji nas štite od bolesti.

Ne izbacujte ugljikohidrate

Riža je siromašna masnoćama i bogata hranjivim tvarima i vlaknima. Izbacimo li ugljikohidrate, kao što to neke dijete predlažu, nikada se nećemo najesti do sitosti, stoga to nije dugoročno rješenje. Rižu možete jesti u svakom obroku, ali birajte onu dugog zrna, basmati ili smeđu, koje imaju više vitamina i hranjivih tvari, a manje škroba.

Jedite koliko vam treba

Kinezi jedu tri obilna obroka i mnogo međuobroka. Ali, uvijek samo onoliko koliko im treba da utaže glad, tada stanu. To je puno zdravije nego prejedanje i gladovanje – preskakanje obroka kako bismo uštedjeli kalorije i kasnije prekomjerno uživali u nezdravoj hrani.

Jedite juhu

Juha je ključni dio svakog kineskog obroka. Obična povrtna juha za početak obroka izvrstan je način da povećamo unos tekućine i zasitimo se i tako pojedemo manje glavnog jela.

Uravnotežite yin i yang

Kineska kuhinja vodi računa o ravnoteži yina (mokro i mekano) i yanga (suho i hrskavo) u sastojcima. Yin hrana hladi tijelo, dok ga yang zagrijava. Većina ugljikohidrata je yin, a bjelančevine se smatraju yangom. Ta kombinacija pomaže održati postojanu razinu šećera.

Povrće kuhajte kratko

U sirovom povrću više je vitamina nego u kuhanom, ali ono je teže probavljivo. U kratko kuhanom povrću ostat će dovoljno hranjivih tvari koje će tijelo lakše apsorbirati.

Jedite ljekovitu hranu

Kinezi na hranu gledaju kao na lijek. Čili se koristi radi poboljšanja probave, đumbir poboljšava cirkulaciju, a češnjak ima antivirusno djelovanje i vjeruje se da štiti od prehlade.

Pijte zeleni čaj

Zeleni je čaj omiljeni napitak u Kini. Vjeruje se da odstranjuje toksine, poboljšava probavu i ublažava glad. Sadrži i puno antioksidanasa koji sprečavaju rak i srčane bolesti.

Vježbajte umjereno

Kinezi na ekstremno vježbanje gledaju kao na kaznu. Zaboravite na džogiranje, radije više hodajte i vozite bicikl kad god možete. Što ste tijekom dana aktivniji, to vam treba manje prave gimnastike. Naporne treninge u teretani zamijenite opuštajućim vježbama, na primjer tai chijem ili jogom. Pokušajte više hodati: neka vam cilj bude 1000 koraka na dan.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like