DASH dijeta: bez trbuha u 14 dana

Nije kasno da onaj jedan konfekcijski broj koji ste zaradili za blagdane izgubite, da se riješite trbušćića koji je nabubrio i vratite se na svoju uobičajenu liniju. I sve to bez brojanja kalorija, nezdravih restriktivnih dijeta i provođenja sati u teretani! Upravo to je ono što obećaje DASH – hit dijeta koja je osvojila SAD.

Plan prehrane je osmišljen s namjerom da ljudima omogući da snize krvni tlak i razinu kolesterola u krvi te da na taj način izbjegnu razvoj dijabetesa. No, činjenica da isti taj režim prehrane pomaže ljudima i da vrlo brzo smršave pretvorila ga je u svjetski hit. Ono što je najvažnije, za razliku od drugih trendovskih dijeta koje sve redom imaju štetan utjecaj na zdravlje, za ovu je znanstveno dokazano upravo suprotno – da štiti i jača zdravlje.

Kako funkcionira

Umjesto da se opterećujete brojanjem kalorija i količinom masnoća koju pojedine namirnice sadrže, autorica ove dijete smatra da je za učinkovito mršavljenje najbolje usredotočiti se na tip hrane koji konzumirate. Tajna je u tome da se fokusirate na odabir visokovrijednih proteina i zdravih masnoća koji će vam pomoći da postignete osjećaj sitosti i držite pod kontrolom svoj apetit.

Dvije faze

Podijeljena u dvije faze, ova dijeta ne samo da pomaže u mršavljenju (i to posebno u području oko trbuha), već i dokazano snižava krvni tlak i kolesterol te smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

 • Prvu fazu, koju čine prva dva tjedna DASH režima prehrane, prijelazni je period sa smanjenim unosom ugljikohidrata, čiji je cilj ubrzati metabolizam. Ta faza obiluje proteinima te zabranjuje unos voća i cjelovitih žitarica tijekom 14 dana, a ujedno vam, upravo zato što je siromašna ugljikohidratima i šećerima, pomaže da brže osjetite sitost i da taj osjećaj potraje dulje. Uz to, ona trenutačno pokreće proces mršavljenja, a rezultati su vidljivi odmah.
 • U drugoj fazi DASH dijeta predviđa ponovni postupan unos cjelovitih žitarica, voća i povrća koje sadrži škrob, što pomaže da se proces mršavljenja nastavi te da se istovremeno poboljšaju vrijednosti kolesterola i šećera u krvi. Autorica dijete Marla Heller kaže da prvobitna namjera te dijete nije bila mršavljenje i da ritam mršavljenja varira od osobe do osobe, no činjenica je da svatko tko isproba tu dijetu u prva dva tjedna izgubi u prosjeku oko 2 i pol kilograma te od 5 do 16 kilograma tijekom iduća dva do tri mjeseca.
Što morate promijeniti

Kako biste što brže mogli uživati u rezultatima, prvo se morate naviknuti na to da konzumirate puno povrća. Povrća koje ne sadrži škrob možete jesti koliko god želite, bez ikakvih ograničenja, a u prehranu biste trebali uključiti i namirnice bogate proteinima, poput nemasnog mesa, ribe, nemasnog sira i oraha – koje povećavaju osjećaj sitosti, smanjuju potrebu za stalnim grickanjem između obroka te održavaju stabilnom razinu šećera u krvi. Izbacivanjem škroba i šećera iz prehrane vaš će metabolizam učinkovitije raditi jer će biti smanjena potreba za inzulinom (hormon koji regulira razinu šećera u krvi). Također, primijetit ćete da konzumirate laganiju i zdraviju hranu koja vas opskrbljuje s puno više energije nego što ste je imali sa svojim prijašnjim prehrambenim navikama. I, već tijekom prvih nekoliko dana primijetit ćete kako vam trbuščić nestaje jer nestaju i trbušne masnoće koje se inače akumuliraju kad se konzumira mnogo ugljikohidrata.

Smaknite trbuščić u 14 dana

Tijekom iduća dva tjedna u svaki od glavnih obroka (doručak, ručak, večera) uključite porcije umjerene veličine sljedeće tri skupine namirnica. Za ilustraciju, porcija mesa, ribe ili piletine trebala bi biti veličine vašeg dlana; porcija mahuna, oraha, leće ili soje onoliko koliko vam stane u šaku, a porcija sira otprilike veličine kutije šibica.

Što jesti…
 1. Namirnice bogate proteinima i siromašne zasićenim mastima:
 • Nemasno meso
 • Riba i perad
 • Mahunarke i leća
 • Soja i proizvodi od soje
 • Nemasni sirevi
 • Jaja
 • Nezaslađeni jogurt (jedna čašica dnevno)

2. Masnoće koje pogoduju zdravlju srca, odnosno namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline i višestruko nezasićene masnoće, a koje dokazano imaju pozitivan učinak na cirkulaciju te smanjuju rizik za razvoj bolesti srca. Dobri izvori su:

 • Avokado
 • Biljna ulja, posebno maslinovo, uljane repice i sjemenki

Upozorenje: iz ove posljednje skupine isključena su ulja kokosa i palme jer obiluju zasićenim masnoćama. Isključeni su i preljevi za salate, posebno oni koji sadrže ova dva ulja.

3. Namirnice koje obiluju proteinima i sadrže zdrave masnoće:

 • Orašasti plodovi i sjemenke (po mogućnosti ne prženi i ne soljeni)
 • Masne ribe, poput lososa i skuše
Povrće da, škrob ne

Sve vrste povrća, osim onog koje sadrži škrob (poput krumpira i kukuruza), možete jesti u neograničenim količinama. No, zato trebate izbjegavati sve namirnice koje sadrže škrob, a to znači crveno svjetlo za kruh, tjesteninu, krumpir, rižu, sve namirnice pržene na maslacu, slatkiše (tu je uključeno i voće, bilo svježe, sušeno, kuhano ili smrznuto), alkohol, pića i napitke koji sadrže kofein te mlijeko.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like