4 neočekivana razloga zbog kojih se debljate

Frustracija koja se javi kad na vagi ugledate dodatni kilogram – ili nikakav gubitak težine, a uložili ste trud da smršavite – razumljiva je. Jeste li znali da različiti razlozi, od hormonske neravnoteže preko manjka nekih vitamina do lijekova koje uzimate, mogu biti ključ vašeg debljanja?

Prečesto smatramo da su ponašanje i životni stil osobe jedini “krivac” za njenu debljinu, no to nije istina. Razlozi debljanja često su takvi da je zbog njih opravdano potražiti liječničku pomoć. Navodimo neke neočekivane razloge koji možda stoje između vas i vaše idealne težine.

Uzimate pogrešan lijek

Dugačka je lista lijekova koji mogu uzrokovati debljanje: uzimate li kontraceptive, neku hormonsku terapiju, steroide, beta-blokatore protiv srčanih bolesti i visokog tlaka, lijekove protiv epilepsije, protiv raka dojke, neke tretmane protiv reumatoidnog artritisa, pa čak i neke lijekove protiv glavobolje i žgaravice, trebate znati da mogu potaknuti debljanje.

Ako mislite da lijek utječe na vašu težinu, obratite se liječniku. Mogao bi razmotriti alternativu koja neće imati takvu nuspojavu.

Probava vam je spora

Probavni problemi, uključujući slabu pokretljivost crijeva, mogu također potaknuti gomilanje kilograma.

Nedovoljna hidriranost, neki lijekovi, premalo vlakana u prehrani ili poremećena crijevna flora mogu biti razlog debljanja.

Ako je zatvor vaš jedini simptom, pokušajte uzimati probiotike koji će pomoći vašem probavnom sustavu da radi ispravno. Ključno je uvijek uzimati dovoljno tekućine, uz prehranu u kojoj su obilno zastupljene namirnice bogate vlaknima. Ako i dalje imate teškoća, javite se liječniku da provjeri različita stanja, uključujući hipotireoidizam.

Nedostaju vam određeni nutrijenti

Niske razine vitamina D, magnezija ili željeza mogu kompromitirati vaš imunosni sistem, sniziti vam razinu energije ili utjecati na vaš metabolizam. U takvoj situaciji teško će biti postići učinke zdravog života, štoviše, zbog umora se možete osjećati preslabo da biste uopće vježbali.

Razinu željeza možete pokušati napumpati jedući crveno meso i špinat, kao i razinu magnezija dodajući brazilske oraščiće i bademe u prehranu, no nemoguće je konzumirati dovoljno mlijeka ili upiti dovoljno sunčeva svjetla da kompenzira niske razine vitamina D.

Dodavanje suplementa željeza malo je manje pipkavo, ali i dalje je, prije nego što počnete uzimati dodatke prehrani, uputno provjeriti s liječnikom imate li hipotireoidizam ili druga stanja koja mogu utjecati na debljanje.

Starite

Ovo je, naravno, stanje koje ne možete izbjeći.

Kad imamo 40 ili 50 godina, ne sagorijevamo više toliko kalorija kao kada smo imali 20 godina. Zato trebamo više vježbati i manje jesti da metabolizam nastavi dobro raditi. Neke studije pokazuju da vježbanje može biti važnije od prehrane za dugoročno održavanje poželjne težine.

Zapamtite da nisu sve kalorije jednake za nakupljanje težine. Proteini će navesti vaše tijelo da učinkovitije troši kalorije, a ugljikohidrati će ga tjerati da radi sporije, pa čak i da brže odlaže naslage.

Prehrana s nemasnim proteinima i uz reducirane ugljikohidrate dobar je način da izbjegnete nakupljanje suvišnih kilograma.

Fotografije: Shutterstock

 

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like