10 super načina da si olakšate dijetu

Nije lako držati dijetu, bilo da ste se na to odlučili zbog zdravlja, ili želje da liniju dovedete do savršenstva. Ovi savjeti će učiniti da vam držanje dijete bude lakše, i što je još važnije, djelotvornije!

Održavajte rutinu

Uvedite uobičajeno vrijeme za svaki obrok, i pridržavajte ga se. Ljudi koji uspijevaju dugoročno ostvariti idealnu težinu imaju uređeniji sistem unošenja obroka. Ne preskačite, i ne varajte uz grickalice!

Birajte zdrave masti

Unosite masti iz orašastih plodova, masnijih riba ili avokada, ne iz pržene hrane.

Hodajte!

Ako niste raspoloženi za ozbiljan boravak u teretani, čak i hodanje će vam ubrzati rad srca i pomoći da se kilogrami otope. Šetajte kada god možete, stručnjaci savjetuju 10.000 koraka dnevno, ali to nije svima ni moguće, niti ugodno – pronađite svoj ritam i pridržavajte ga se.

Zdravo grickajte

Pripremite sebi nešto što ćete prezalogajiti, i neka to bude voće ili orašasti plod, a ne vrećica čipsa ili slično. Pripremajte se unapred na izazove u kojima biste možda malo varali, i sami osigurajte zdravije alternative.

Čitajte etikete

Na svim kupovnim proizvodima, pažljivo čitajte koliko sadrže masti, šećera i soli, i probajte potražiti proizvode koji više odgovaraju vašem režimu prehrane.

Pravilo “čaša vode, pet minuta”

Kontrola porcija je nešto o čemu se priča već desetljećima, ali kada ste već sjeli za stol, postoji još jedna stvar koju bi trebalo pokušati. Kada mislite da ste siti, ali biste voljeli repete, popijte punu čašu vode i pričekajte punih pet minuta. Nakon toga, znat ćete da li ste zaista gladni, ili su vam “oči veće od trbuha”.

Ustanite!

Ako vas životni stil veže za dugo sjedenje, znajte da morate raditi pauze kako biste napredovali u svom stremljenju ka idealnoj težini. Ako sjedite za kompjutorom, radite pauze svakih pola sata, ustanite, prošetajte po prostoriji… Ne morate svaku pauzu iskoristiti za neku veću aktivnost, organizmu će biti dovoljno blagotvorno i to što samo ne sjedi.

Pijte vodu

Blagotvorna je, korisna kada se mršavi, važno je da ste hidrirani zbog kože, energije… Ne moramo nastavljati, samo vi pijte vodu!

Uživajte u hrani

Nemojte jesti u žurbi, već odvojite vremena koliko vam je potrebno, otklonite eventualne faktore koji bi vam smetali, ostavite mobitel. Žvačite polako, i znajte da organizam brže dostiže osjećaj sitosti kada nije dekoncentriran vanjskim faktorima.

Povrće, povrće, povrće!

Nutricionisti savjetuju pet porcija povrća dnevno, jer ima visoku hranjivu, a nisku energetsku vrijednost. Iako se ranije govorilo samo o svježem, sada je “dozvoljeno” da neke od ovih porcija budu zasnovane i na zamrznutom, ili povrću iz konzerve.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like