Znanstvenici otkrili neočekivani uzrok viška kilograma

Nedavno provedena američka studija pokazala je da spavanje uz svjetlo ili uključen televizor dovodi do sakupljanja viška kilograma.

Gašenje svjetla prije nego što zaspite može biti od koristi ako želite smanjiti rizik od pretilosti. Izloženost umjetnom svjetlu tijekom noći remeti lučenje hormona melatonina, i prirodni ciklus spavanja, navodi se u studiji koju su proveli znanstvenici s američkog Instituta za zdravlje i životnu sredinu.

To može poremetiti svakodnevne oscilacije hormona stresa i utjecati na druge metaboličke procese na način koji vodi gomilanju kilograma.

Tijekom ove studije, korišteni su podaci o zdravstvenom stanju i navikama više od 44.000 žena starosti između 35 i 73 godine, a znanstvenici su utvrdili da žene koje spavaju uz osvjetljenje (lampu ili televizor) imaju za 17 posto veći rizik da tijekom pet godina dobiju pet ili više kilograma.

Kronična neispavanost i problemi sa spavanjem su ranije poznati kao faktori rizika za pretilost, što zbog utjecaja na raspoloženje, što zbog promjena u hormonskoj ravnoteži u organizmu.

Ako vas muči višak kilograma, a događa vam se da zaspite uz TV, obratite pažnju. Natjerajte se da ga isključite, ništa vas ne košta da probate.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like