Razlog više da redovito pijete jogurt

Konzumiranje jogurta najmanje dva puta tjedno štiti muškarce od razvoja izrastaka koji mogu dovesti do raka crijeva, pokazala je nova studija.

Znanstvenici tvrde da muškarci koji piju barem dvije čaše jogurta tjedno imaju 20 posto manji rizik od razvoja tih izrastaka, poznatih kao adenomi. Također, ovi muškarci imaju 26 posto manji rizik da izrastak koji se eventualno i pojavi, postane maligni.

Tim znanstvenika kaže da ovi rezultati podržavaju prethodna istraživanja koja sugeriraju da konzumiranje jogurta može smanjiti rizik obolijevanja od raka crijeva tako što utječe na vrstu i brojnost bakterija u crijevima.

Adenomi i adenomski polipi su izrasci koji se formiraju na unutarnjem zidu debelog crijeva ili rektuma. Oni su prekancerozni, što znači da ukoliko se ne tretiraju, mogu postati maligni.

Za potrebe studije, tim znanstvenika je analizirao prehranu i razvoj adenoma kod 32.600 muškaraca i više od 55.700 žena. Sudionicima su rađeni testovi od 1986. do 2012. godine, a svake četiri godine su popunjavali i upitnike o prehrani, između ostalog i to koliko jogurta konzumiraju.

U periodu od 26 godina koliko je trajala studija, kod muškaraca je razvijeno 5.800 adenoma i 8.100 kod žena.

Muškarci koji su konzumirali jogurt najmanje dva puta tjedno imali su 20 posto manji rizik od razvoja adenoma, u usporedbi s onima koji nisu jeli jogurt. Također, kod njih je rizik od toga da adenomi postanu kancerogeni manji 26 posto.

Međutim, znanstvenici su utvrdili da postoji veza između konzumiranja jogurta i razvoja adenoma kod žena. Zbog toga tvrde da je potrebno još studija kako bi se objasnio mehanizam ove veze, odnosno kako točno jogurt smanjuje rizik od pojave adenoma. Za sada, smatraju da dva probiotika koja se nalaze u jogurtu smanjuju količinu karcinogena u crijevima.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like