Prirodna terapija koja tretira uzroke bolesti

Čovjek modernog doba tražeći rješenje za zdravstvene tegobe, osim klasične medicine, sve češće pribjegava i alternativnim rješenjima. Iako ovdje nije riječ o alternativnom konceptu, naturopatija se ne temelji na klasičnom medicinskom aspektu, već na principu da priroda sama po sebi ima snagu za liječenje. Riječ je o zdravstvenoj disciplini koja tretira uzrok bolesti prirodnim metodama liječenja kako bi se postiglo optimalno zdravlje koje može biti ugroženo genetskim predispozicijama, nutricionističkim disbalansom i životnim stilom.

Možda jedete pogrešnu hranu

Posjet naturopatskom liječniku traje oko jedan sat tijekom kojeg uzima anamnezu, pita za prethodne tegobe i eventualne terapije, genetske predispozicije, a zanimat će ga detaljno i vaša prehrana, životne navike, izloženost stresu i toksinima. Naime, ova disciplina naglašava važnost zdrave prehrane kao što su povećanje unosa vlakana i smanjenje zasićenih masnoća, higijene, redovnog pražnjenja crijeva.

Promatranje kapi krvi

Naturopatski liječnici koriste razne prirodne terapije kao što su terapija hranom, detoksikacija, kolon hidroterapija, fitoterapija, ortomolekularna terapija i mnoge druge.

Koriste i razne metode kako bi dobili što više informacija o pacijentu. Izuzetno zanimljiva i jedinstvena metoda koju neki naturopatski liječnici koriste je darkfield analiza žive kapi krvi gdje i terapeut i pacijent u isto vrijeme, pod posebnim mikroskopom, promatraju kapljicu krvi uzetu iz pacijentova prsta. Uz pomoć kamere i odgovarajućeg softvera slika se prenosi na ekran računala.

Naturopatski liječnik jasno ističe da ova pretraga ne može zamijeniti standardnu analizu krvi u klasičnom laboratoriju, ali se ove dvije pretrage izuzetno nadopunjuju.

Kod mnogih stanja

Kod naturopatskog liječnika najbolje je doći preventivno, jer uglavnom je dug put od pojave prvih simptoma do bolesti.

Naturopatski liječnik tretira mnoga stanja i bolesti kao što su oslabljeni imunitet, alergija, astma, bolesti dišnog trakta, kardiovaskularne bolesti, endokrini poremećaji, reumatske bolesti, ginekološke i urološke tegobe, kožne smetnje, probavne smetnje, stres, umor i niska energija, poremećaj težine te daje podršku konvencionalnim pristupima kod liječenja tumora. Naturopatska medicina je velika podrška standardnim terapijama.

Liječnik naturopat se oslanja i na standardne dijagnostičke procedure pa će, primjerice, osobi s velikim tegobama u želucu osim prirodne naturopatske terapije i prehrane svakako preporučiti da posjeti gastroenterologa, napravi gastroskopiju, test na Helicobacter pylori, potencijalno kancerogenu bakteriju koje može biti u želucu u većoj količini, a najbrže se liječi standardnim alopatskim lijekovima. Međutim, naturopatski liječnik može posumnjati u uzrok – pacijent možda nema dovoljno pepsina i želučane kiseline za razgradnju hrane te zbog toga nastaje odličan teren za razmnožavanje bakterije. Dodavanjem prirodnog dodatka pepsina i želučane kiseline uz obroke problem se neće ponoviti.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like