Pomaže li kofein kod glavobolje?

Stručnjaci kažu da kofein može ublažiti, ali i pogoršati glavobolju, a ishod ovisi od mnoštva faktora, uključujući i vaše navike. Zato, prije nego što posegnete za šalicom kave da ublažite glavobolju, nešto bi trebalo znati.

U nekim slučajevima glavobolje kofein pomaže

Kod glavobolja koje su izazvane širenjem krvnih žila u mozgu – stanje poznato kao vazodilatacija – kofein može pomoći jer će suziti proširene krvne žile. Kofein može pomoći i kod tenzijskih glavobolja tako što će opustiti napete mišiće na zadnjem dijelu glave.

Ali, postoji i jedna važna stvar – ako unesete previše kofeina, tenzijska glavobolja će postati još gora.

Ne postoji čarobna doza

Bilo bi lijepo da vam netko može točno reći koja doza kofeina je potrebna da vas prođe glavobolja, ali nitko vam ne može dati taj recept. Dijelom je tako zbog toga što kofein drugačije djeluje na svakoga.

Neki ljudi imaju genetske predispozicije da budu osjetljiviji na kofein, kažu znanstvenici, dodajući da te osobe ne bi trebale koristiti kofein za ublažavanje glavobolje.

Govoreći o kavi, znanstvenici ističu da je obično dovoljno piti jednu ili dve šalice dnevno, a da su tri neka maksimalna doza. Ako ste popili toliko i boli vas glava, najbolje je da ne pokušavate još jednom šalicom ubiti glavobolju.

Važan je i izvor kofeina

Kava, čaj, čokolada, energetski napici, neki su od najčešćih izvora kofeina. Stručnjaci kažu da ne bi trebale ove stvari kao različiti izvori kofeina raditi neku bitnu razliku, mada savjetuju oprez kod energetskih napitaka. Naime, previše energetskih napitaka povezuje se s vrtoglavicama, pa čak i srčanim udarima.

Stvar o kojoj također treba razmišljati je količina kofeina koji unosite. Znanstvenici ističu da u šalici od 150 mililitara kave ima između 100 i 164 miligrama kofeina, dok u 350 mililitara energetskog napitka se može naći između 38 i 46 miligrama.

Lijekovi su individualni

Nekima ibuprofen i san pomažu u ublažavanju glavobolje, drugima godi da stave hladnu oblogu preko očiju na nekoliko minuta… Svi smo različiti, a pritom i različite vrste glavobolje reagiraju drugačije na razne tretmane i lijekove.

Pacijentima koji imaju česte glavobolje znanstvenici najprije savetuju da promijene životne navike, odnosno da vode računa o tome da dovoljno spavaju, da unose dovoljno tkućine i da se umjereno kreću. Također, savetuju izbjegavanje pretjerano obilnih obroka, alkohola, nikotina, pretjeranu izloženost ekranima raznih uređaja.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like