Pijete li hladnu ili mlaku vodu?

Vjerojatno i vi imate omiljenu temperaturu vode, tj. nije vam svejedno pijete li hladnu ili sobne temperature. Razlog za to je i što želudac različito reagira na hladnu i mlaku vodu, što može imati utjecaj i na probavu, kao i na cirkulaciju, a stučnjaci dodaju da čak doprinosi glavoboljama.

Kada je riječ i hidriranju tijela, voda je voda i svejedno je da li je mlaka ili hladna, ali evo na koje stvari temperatura vode koju pijete može utjecati.

Voda sobne temperature učinit će vas manje žednim

Kada pijete mlaku vodu, bit ćete manje žedni, što možda nije loše imati na umu, posebno ako smatrate da pijete malo vode i da bi trebalo više.

To može biti opasno kada tijelo gubi vodu kroz znoj, pokušavajući da se rashladi. Budite svjesni toga da ako pijete mlaku vodu, možda nećete biti žedni često koliko bi trebalo.

Hladna voda je dobra poslije treninga

Voda bilo koje temperature je dobra za rehidrataciju nakon treninga, ali hladnija voda je možda bolji izbor ako vam je vruće i znojavi ste.

Hladna voda će vas rashladiti, što može biti od pomoći tijekom treninga ili ako ste se previše zagrijali.

Voda sobne temperature pomaže probavi

Za najefikasniju probavu preporučuje se da pijete vodu sobne temperature, možda čak i malo topliju od toga. U kineskoj medicini zagovaraju konzumiranje toplije vode jer ima dobar efekt na sustav za probavu. Hladna voda može očvrsnuti masti iz hrane i time otežati probavu.

Hladna voda može dovesti do glavobolje

Jedna studija je pokazala da konzumiranje hladne vode može biti uzrok glavobolje. A može čak i  povećati rizik od migrene.

Voda sobne temperature je dobra u borbi protiv konstipacije

Za razliku od hladne vode, mlaka voda pospješuje cirkulaciju i opušta mišiće, što može pomoći u borbi protiv konstipacije ili grčeva u trbuhu. Ako imate neugodan osjećaj u trbuhu, čaša tople vode ili čaja može vam opustiti mišiće i pokrenuti stvari.

Hladna voda vam može začepiti sinuse

Prema saznanjima istraživanja, hladna voda može učiniti sekret u sinusima gušćim, i samim time ih začepiti. Zato, ako ste bolesni i često morate ispuhivati nos, toplija voda može vam malo pomoći.

Voda sobne temperature ubrzava metabolizam

Konzumiranje mlake vode povećava unutarnju temperaturu tijela, a to može pomoći vašem metabolizmu. Kada se sve zbroji i oduzme, samo od vas i vaših osobnih preferencija ovisi hoćete li piti hladnu ili mlaku vodu, jer i jedno i drugo ima svojih prednosti.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like