Pije vam se kava, jede čokolada? Ovo je najčešći razlog!

Ako ste spavali dovoljno ali se i dalje osjećate iscrpljeno, možda vam ne treba više sna, već vam u organizmu nedostaje jedan nutrijent – magnezij. To, također, može biti i razlog zašto vam se toliko pije kava ili jede čokolada.

Brojni su razlozi za nedostatak magnezija u organizmu. To može biti prehrana bogata šećerom i obrađenim namirnicama, kronični stres i redovna konzumacija alkohola, između ostalog.

Magnezij je važan za obavljanje brojnih funkcija u organizmu, uključujući i pretvaranje ugljikohidrata u energiju, regulaciju nivoa šećera u krvi i zdrav živčani sustav.

Umorni ste i imate grčeve?

Ako nemamo dovoljno magnezija u organizmu, to može utjecati na naše opće zdravlje i blagostanje, a često se manifestira simptomima poput umora.

Ako sumnjate na nedostatak magnezija, obratite pažnju na sljedeće simptome: ekstreman umor, bol ili grčevi u mišićima, nemogućnost da se nosite sa stresom, iritabilnost, promjene raspoloženja, iznenadne želje za hranom, sve su to simptomi.

Magnezij iz prirode

Da biste unijeli magnezij, jedite bademe, brazilski orah, špinat, avokado. Nutricionisti savjetuju da jedete što više lisnatog zelenog povrća, kao i banane i smeđu rižu. Putar od kikirikija, suho grožđe i kruh od žitarica su također namirnice koje sadrže ovaj mineral.

Ukoliko mislite da namirnicama ne unosite dovoljno magnezija, možete ih unijeti nadomjescima, ali ne bi trebali raditi na svoju ruku, već samo uz konzultaciju s liječnikom.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like