Kako nam homeopatija može pomoći?

Homeopatija je grana komplementarne medicine koja spada u područje cjelovitog (holističkog) pristupa životu i zdravlju. Premda korijene vuče iz starih kultura, posebice Grčke, njezin nastanak zahvaljujemo njemačkom liječniku Samuelu Hahnemannu. U zapadnim zemljama homeopatsko liječenje je uobičajeno, primjerice u Njemačkoj i Velikoj Britaniji homeopatija je ravnopravno uključena u zdravstveni sustav. Zato se često koristi u liječenju, osobito djece. Inače, potrošnja homeopatskih lijekova velika je u Francuskoj i Izraelu, a pacijenti su skloni homeopatskom liječenju i u SAD-u i Kanadi. Kod nas je ovaj sustav liječenja još u začetku, a bolesnici znaju vrlo malo o homeopatiji te je ne koriste u velikoj mjeri.

Temeljni princip

Jedina manifestacija djelovanja obrambenog sustava koju mi možemo uočiti su simptomi i znaci bolesti, pa iz toga proizlazi da moramo tražiti supstancu koja u ljudskom organizmu može izazvati sličan skup simptoma i znakova. Ako je supstanca u stanju da u zdravom organizmu izazove skup simptoma koji je sličan skupu simptoma neke bolesne osobe, onda je vjerojatno da će taj lijek dovesti do izlječenja.

Bez kontraindikacija

Homeopatski lijek nema nikakvih štetnih sporednih efekata na zdravlje liječene osobe. Osim toga, gotovo nema kontraindikacija za primjenu homeopatskog lijeka, a nema ni interakcije s drugim lijekovima. Propisivanje homeopatskog lijeka posve je individualizirano. To znači da bolesnici s istom simptomatologijom na fizičkom planu vrlo vjerojatno neće dobiti isti homeopatski lijek jer je sveukupnost simptoma na druga dva nivoa (emotivnom i mentalnom) kod njih različita. Liječenje se provodi propisivanjem najčešće samo jednog lijeka koji pokriva većinu simptoma. Određivanje jednog preparata zahtijeva znatno više vremena nego propisivanje klasičnih lijekova, odnosno simptomatsko liječenje. Izlječenje se postiže davanjem homeopatskih lijekova koji se propisuju u najmanjoj mogućoj dozi. Stoga je cilj homeopatskog tretmana jačanje obrambenog sustava i vraćanje harmonije svake osobe, a za potpunu ravnotežu na fizičkom planu čovjeka potrebna je ravnoteža na drugim nivoima – emocionalnom i mentalnom.

100 posto prirodno

Homeopatski lijekovi su isključivo prirodnog porijekla. Većina lijekova dobivena je iz mineralnog, biljnog, a potom i iz životinjskog svijeta. Primjerice, sumpor djeluje vrlo pozitivno na čišćenje organizma, na um te na kožne promjene, dok je crveni luk odličan za suzbijanje upale konjunktiva (spojnice oka). Crnilo sipe korisno je kod suzbijanja predmenstrualne razdražljivosti ili smetnji u menopauzi. Manji broj lijekova priređen je iz patološkog ili zdravog tkiva. Važno je znati da se lijekovi proizvode po strogo određenim kriterijima koji su kao zakonski i stručni propisi opisani u homeopatskim farmakopejama. U tom pogledu su homeopatski lijekovi po kvaliteti i strogosti kontrole proizvodnje posve izjednačeni s lijekovima u klasičnoj medicini.

Razlike između homeopatske i klasične medicine

Propisivanje homeopatskog lijeka posve je individualizirano. To znači da bolesnici s istom simptomatologijom na fizičkom planu vrlo vjerojatno neće dobiti isti homeopatski lijek, jer je sveukupnost simptoma na druga dva nivoa (emotivnom i mentalnom) kod njih različita. Zahvaljujući svojim specifičnostima u procesu dijagnostike i terapije homeopatija je metoda liječenja koja ima posve individualan pristup svakom pacijentu, promatrajući ga u njegovoj sveukupnosti kao jedinstvenu osobu.

Liječenje se provodi propisivanjem najčešće samo jednog lijeka koji pokriva većinu simptoma. Taj je princip liječenja poznat kao unitas remedi ili jedan lijek. Određivanje jednog preparata zahtijeva znatno više vremena negoli propisivanje klasičnih lijekova (simptomatsko liječenje). To su velike prednosti u ovom obliku liječenju. Izlječenje se postiže davanjem homeopatskih lijekova u najmanjoj mogućoj dozi.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like