Hrvatski znanstvenici sudjeluju u pronalaženju načina liječenja bolesti koje pogađaju starije osobe

Prosječna životna dob stanovnika Europske unije danas je 80,6 godina, odnosno 83,3 godine kod žena, što je gotovo tri godine više nego 2002. Dulji životni vijek bez sumnje radikalno mijenja društva u razvijenom svijetu jer utječe na posao i mirovine, te sve više i na zdravstvenu skrb za nove generacije pacijenata.

Upravo je starenje u fokusu nove inovativne edukacijske mreže koju financira Europska unija u pet zemalja – Hrvatskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj. IMforFUTURE (Inovativno metodološko osposobljavanje za buduće podatke) pokrenut je u travnju 2017. i trajat će do ožujka 2021. godine uz potporu EU putem programa Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie.

Konzorcij je sastavljen od šest akademskih i četiri industrijska partnera te će zaposliti 11 mladih znanstvenika, odnosno studenata na doktorskim studijima na sveučilištima koja sudjeluju u programu.

Ciljevi projekta uhvatili su se u koštac s izazovom, te najavljuju: „Usredotočeni smo na starenje, što je najveći faktor rizika za mnoge bolesti. Primjenom novih metoda u analizi nadolazećih skupova podataka o upalnim procesima i imonologiji, IMforFUTURE će doprinijeti razumijevanju temeljnih bioloških procesa uključenih u bolesti i starenje.“

Hrvatska je ključni dio mreže, u kojoj sudjeluje i s akademskom institucijom – Sveučilištem u Zagrebu – i s industrijskim partnerom – zagrebačkom tvrtkom Genos, specijaliziranom za visoko-propusnu glikoanalizu te s vrijednim iskustvom u analizi podataka za kliničke i epidemiološke studije.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu usredotočit će se na ulogu gena u autoimunim i upalnim bolestima kao što je upalna bolest crijeva lupus, dok će tim u Genosu razviti algoritme za proučavanje efekata interakcija između gena i metoda analize višestrukih skupova podataka. Hrvatski će sudionici u projektu svojim istraživanjima, zajedno s mrežom šest sveučilišta i dvije industrijske tvrtke diljem Europe, doprinijeti integraciji genetskih skupova podataka u biologiju starenja razvijanjem inovativnih metoda za integriranu analizu podataka.

Ovo spajanje industrije i znanosti ključan je aspekt mreže, te postavlja naglasak na upravljanje i brigu o podacima, poduzetništvo i komplementarne vještine kao što su komunikacija, prezentacija istraživanja, prava intelektualnog vlasništva i razvoj tehnologije, pisanje projekata i pokretanje poslovanja.

Hrvatska nije izuzetak u suočavanju s izazovima starenja u odnosu na ostatak Europe, s trenutnom prosječnom očekivanom životnom dobi od 78 godina, koja je u stalnom porastu. IMforFUTURE stavlja Hrvatsku u središte međunarodnih napora, ne samo da bolje razumije proces starenja i da pronađe rješenja i načine liječenja bolesti koje pogađaju starost, nego i osposobljava novu generaciju znanstvenika koji mogu kombinirati svoju znanstvenu stručnost i vještine kako bi se njihova istraživanja primjenjivala na rješenja u stvarnom svijetu te tako doprinijela boljoj kvaliteti života.

Program Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie (MSCA): 20 godina europske podrške istraživanjima

Od 1996. program Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie pruža potporu za osposobljavanje iznimnih znanstvenika u svim fazama njihove karijere – bilo da tek rade na doktoratu ili su već znanstvenici s bogatim iskustvom – te ujedno potiču transnacionalnu, međusektorsku i interdisciplinarnu mobilnost. Znanstvenici iz raznih disciplina, od arheologije, zdravstvene zaštite do pionirskih istraživanja, imaju pravo na financiranje. Program je dobio ime po dvostrukoj dobitnici Nobelove nagrade Marie Skłodowska-Curie , kako bi joj se odala počast i kako bi se širile vrijednosti za koje se ona zalagala. Do danas je u programu sudjelovalo više od 110.000 znanstvenika, a još više ih je od njega imalo koristi – uključujući devet dobitnika Nobelove nagrade i jednog dobitnika Oscara.

Program MSCA prošle je godine osigurao financijska sredstva za 100.000-tog znanstvenika. Kako bi obilježili tu važnu prekretnicu, Europska komisija predstavlja 30 uzornih znanstvenika (među kojima je 18 žena) i njihove projekte koji se financiraju iz programa MSCA, naglašavajući predanost izvrsnosti i globalnoj mobilnosti u istraživanjima.

Europska noć istraživača (NIGHT) je godišnji događaj diljem Europe, koji se održava posljednjeg petka u rujnu. Financiran od strane Europske unije kroz Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie (MSCA), osmišljen je kako bi znanstvena istraživanja EU bila zabavna i dostupna svima. Počevši od 2005. godine, manifestacija svojih više od milijun posjetitelja godišnje nudi bezbroj zabavnih aktivnosti, uključujući praktične pokuse, prezentacije, kvizove, vođene obilaske laboratorija i mogućnosti za upoznavanje znanstvenika. Najbliže događanje pronađite na ovom linku: NIGHT

Tijekom razdoblja financiranja 2014. – 2020. godine, s proračunom od 6,2 milijarde eura, program MSCA će podržati oko 65.000 znanstvenika, uključujući 25.000 doktorskih kandidata.

Dodatne informacije:

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like