Akupresurom protiv boli i umora

Akupresura je jednostavna i neinvazivna metoda samopomoći kojom si možemo olakšati različite tegobe, posebno akutne. Temelji se na tradicionalnoj kineskoj medicini, a njezina je najveća dobrobit što je možemo i sami raditi. Pritiskom na određene točke na tijelu možemo si u kratkom vremenu olakšati simptome kod različitih tegoba, recimo glavobolje, PMS-a, nesanice, umora, konstipacije, alergija itd. Točke se pritišću određenim slijedom kako bismo pokrili određene simptome. Na sličnim temeljima kao akupresura zasnivaju se i shiatsu tretmani, ali njih može raditi samo školovani terapeut.

Kod akupresure pak čovjek može vrlo brzo naučiti gdje su određene točke. Za pritiskanje se koriste prsti, šake, a mogu i teniske loptice, recimo, ako se čovjek sam tretira, a treba pritisnuti točku na leđima. Tada stavi loptice na pod, pa legne na njih kako bi pritisnuo određene točke uz kralježnicu.

Kako zapravo djeluje akupresura?

Kad pritisnemo određenu točku na tijelu, putem živčanog i endokrinog sustava informacija se prenosi do mozga, gdje se pročišćava i mijenja i takva se vraća u tijelo. Znači, sustav je vrlo jednostavan, kao i tehnika, svatko je može naučiti. Najučinkovitija je kod akutnih tegoba, recimo kad vas na poslu zaboli glava ili vam se umore oči, danas je to često jer svi gledaju po osam sati dnevno u kompjutor. Djelotvorna je i kod drugih simptoma koji su na neki način svakodnevni, poput bolova u vratu ili bolova u različitim dijelovima kralježnice, bio to grudni ili lumbalni dio. Kod dugog sjedenja ljudi često osjećaju bol u lumbalnom dijelu, sijevanje ili pritisak. U takvim je slučajevima vrlo korisno pritisnuti akupresurne točke i ukloniti bol.

Druga je važna dobrobit što se primjenom akupresure može smanjiti potrošnja lijekova, za kojima inače posežemo kako bismo se što brže riješili nekih uobičajenih tegoba. Uz akupresuru, dakle, ne moramo popiti tabletu protiv bolova, ne moramo odmah trčati liječniku ili, primjerice, na shiatsu tretman, jer si možemo i sami pomoći. To, naravno, ne vrijedi kod dugotrajnih i teških simptoma, akupresura je najučinkovitija kod blažih simptoma: konstipacije, glavobolje, bolova u leđima, PMS-a itd.

Što ako ne znamo točan uzrok boli?

Postoje različiti uzroci bolova, ali valja pokušati tretirati određene točke. Uostalom, tako je akupresura i nastala, metodom pokušaja i pogrešaka. Stari su Kinezi shvatili da pritiskom mogu nešto postići, pa su isprobavali, od točke do točke. Pa i danas kad nas nešto boli, pritišćemo, trljamo ili masiramo taj dio, u nastojanju da si olakšamo. Kad nas boli glava, primjerice, masiramo sljepoočnice, i ponekad nam i bude bolje.

S vremenom su, dakle, uočili da funkcioniraju i određene distalne točke, dakle točke udaljene od mjesta koje boli. I tako je nastala akupunktura, odnosno akupresura. Kad su locirali točke koje pomažu, nastali su, ili bolje reći, otkriveni su i meridijani. Oni spajaju te točke, a svaki je meridijan povezan s jednim organom.

Može li se reći da je shiatsu jači od akupresure?

Osnovna razlika između shiatsua i akupresure je u tome što se kod akupresure radi po određenim točkama neovisno o meridijanima, dakle može se raditi i na točkama s pet meridijana. Kod shiatsua se obično radi s jednim ili dva meridijana na tretmanu.

Shiatsu je puno jači i puno učinkovitiji. Osim toga, njega radi terapeut koji je završio četverogodišnje školovanje. Akupresura se završi za jedan vikend, to je dovoljno da se dobiju osnovna znanja.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like