Pet namirnica za zdrave oči

Beta-karoten, provitamin vitamina A koji tim namirnicama daje narančastu boju, pomaže mrežnici i drugim dijelovima oka da bolje funkcioniraju tako što ih štiti od oksidativnih oštećenja uzrokovanih svjetlosnim zrakama, a upravo ona su glavni uzrok makularne degeneracije.

No, hrana koja pomaže zdravlju očiju i boljem vidu ne završava samo na beta-karotenu. Iako je njihova povezanost sa zdravljem očiju manje poznata, i neki drugi vitamini i minerali imaju ključnu ulogu u očuvanju dobrog vida.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće obiluje luteinom i zeaksantinom, karotenoidima koji su nužni za zdravlje oka. Koliko su te tvari važne za ljudski vid, najbolje govori činjenica da su oči prava skladišta karotenoida, a lutein i zeaksantin su naročito koncentrirani u mrežnici i leći oka. Istraživanja su pokazala da unos tih tvari u mladosti može pomoći u razvoju normalnog vidnog sustava u djece, a uz to treba naglasiti i da dovoljan unos tih tvari tijekom cijelog života može povećati vidno polje te smanjiti nelagodu uzrokovanu bljeskovima računalnih monitora i TV ekrana. Uz to, otkriveno je i da kombinacija tih dviju tvari skraćuje vrijeme oporavka oka od fotostresa.

Jaja

Žumance je bogat izvor luteina i zeaksantina, a uz to i cinka. Taj mineral ima važnu ulogu u djelovanju mnogih enzima u mrežnici te također pomaže u smanjenju rizika za razvoj makularne degeneracije.

Agrumi i bobičasto voće

Ove su skupine voća bogate vitaminom C, za koji je dokazano da smanjuje rizik za razvoj makularne degeneracije i katarakte (mrene). Uz to, vitamin C je važna strukturna komponenta za jačanje kapilara i izgradnju kolagena. To je drugi najčešći antioskidans u lećama, održava oblik rožnice, naročito u slučajevima infekcije, a podržava i borbu protiv slobodnih radikala u cijelom tijelu. Još jedna važnost bobičastog voća je to što obiluje antocijanima koji poboljšavaju vid noću, a istraživanja su pokazala da 100 mg borovnica može poboljšati adaptaciju oka na tamu u roku od 30 minuta.

Bademi

Bademi su bogat izvor vitamina E koji, pokazuju brojna istraživanja, usporava makularnu degeneraciju i sprečava pojavu očne mrene. Samo jedna šaka ovih orašastih plodova dovoljna je da osigura polovicu dnevno potrebne doze vitamina E.

Masna riba

Tuna, losos, skuša, srdele i pastrva obiluju DHA masnom kiselinom koja je prisutna i u mrežnici oka. Inače, niske razine te masne kiseline povezuju se sa simptomom suhog oka. Ta kiselina obuhvaća čak 30 posto dobrih masnoća koje se nalaze u mrežnici oka, mozgu i nadbubrežnim žlijezdama, a istraživanja su pokazala da se njezinim uzimanjem poboljšava koordinacija ruka – oko te da se mogu lakše razabrati udaljeni predmeti.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like