Tko će ostati trijezan?

Samo budale piju i voze! To je poruka koju bismo trebali prenijeti mladima nad čijom se sve ranijom i sve obilnijom konzumacijom alkohola zgražamo, kao i nad tragičnim posljedicama prometnih nesreća nastalih pod utjecajem alkohola. Na žalost, poruka koju im šaljemo prije bi se mogla prevesti kao “Samo budale slušaju upozorenja”. Jer bombardiranje upozorenjima teško će ih se dojmiti dok se u svakoj trafici, trgovini i kafiću može kupiti i piti alkohol a tata nije sposoban odgledati tekmu bez kašete piva.

Drinking kills driving skills

Taj natpis na plakatima australske kampanje protiv alkohola u prometu najbolje ocrtava djelovanje alkohola na kontrolu vožnje. Istraživanje koje je proveo HAK potvrdilo je da i najmanja količina alkohola izaziva promjenu psihomotornih sposobnosti i utječe na reakcije vozača. Sa 0,5 promila u krvi dvaput su bliže nesreći, sa 1 promilom 30 puta bliže, a sa 2 promila 80 puta veća je mogućnost nesreće.

Sve zbog zabave

Baš kao odrasli, i mladi redom alkohol smatraju katalizatorom dobre zabave. Za takvim oblikom zabave rjeđe posežu žene, umirovljenici, nezaposleni, kućanice te osobe nižeg stupnja obrazovanja i slabijih prihoda. Najviše si oduška, pak, daju zaposleni muškarci mlađe dobi i više stručne spreme, što je pomalo neobično jer je za pretpostaviti da oni imaju manje briga od ove prethodno spomenute skupine. Alkohol se najčešće konzumira u društvu prijatelja pa je, srećom, samo 3 do 6 posto onih najrizičnijih konzumenata koji to čine sami i uglavnom drmaju po žestici. Inače, piće za kojim Hrvati najčešće posežu je vino, a slijede pivo i žestica, a dobrih 10 posto ih alkohol na jelovniku ima svaki dan. I naposljetku, čak ih je 20 posto priznalo da su najmanje jednom vozili pod utjecajem alkohola.

Koliko mladi u Hrvatskoj popiju?

Mlade djevojke još piju nešto manje od svojih muških vršnjaka, ali ih gotovo sustižu u nekim pićima (miješana, vino). Među učenicima prvih razreda srednjih škola više od 30% dječaka izjavljuje kako je u posljednjih mjesec dana pilo više od 6 puta, što je više od ritma vikend-izlazaka, a isto izjavljuje 16% djevojaka. Sve je prisutnije i „ekscesno pijenje“, odnosno „binge-drinking“ koje se definira kao pijenje 5 ili više pića zaredom (uglavnom ispijanje boce u krug, prije odlaska u „pravi provod“). Na taj je način u posljednjih mjesec dana alkohol konzumiralo više od polovice dječaka (55%) i samo nešto manje djevojčica (43%).

Što poručiti mladima?

Zbog društvene prihvaćenosti alkohola poruka nije jednostavna budući da potpuna apstinencija nije realna, a razumno pijenje nije mladima prepoznatljiva poruka. No, svakako je istina da alkohol nije dokaz odraslosti, ni muškosti, ni privlačnosti. Stoga poruka: alkoholno piće uvijek imaš pravo odbiti – ako ne piješ, nikoga nećeš uvrijediti, a ako piješ, nikome se zbog toga nećeš više svidjeti. U trenutku kada ti se čini da sve možeš, zapravo se više ne možeš kontrolirati. Razumno ponašanje ne isključuje dobru zabavu, a alkohol otupljuje, a ne intenzivira „dobre vibre“. I najmanja količina alkohola isključuje vožnju – o tome koliko alkohol usporava reflekse i reakcije postoje gomile znanstvenih dokaza – ne treba ih pokušati pobijati, nećeš uspjeti.

A što roditeljima?

Alkohol ne mora biti protjeran, ali mladima treba jasno staviti do znanja da je on za njih rizičan i na takvo se pijenje ne smije gledati blagonaklono, ni sa simpatijom niti nostalgijom vraćanja u mladost. I još jedan savjet: nastojte više razgovarati sa svojim mladima jer možda negdje nešto propuštate i možda je pijenje u vašeg adolescenta samo „nijemi krik“ koji ne čujete. Osnaživanje samopoštovanja i samopouzdanja smanjuje proširenost rizičnih ponašanja uopće jer smanjuje i traženje afirmacije u društveno neprihvatljivim kontekstima. A za svaki slučaj razradite praktične taktike za rizične dane, datume i događaje te, ako je potrebno, organizirajte prijevoz kući ili žrtvujte novac za taksi. Uporno izgrađujte stav da se vožnja i piće ne mogu tolerirati (i naravno, ukazujte na to primjerom!) jer sve što uložite u svog adolescenta vratit će se kao plimni val ugodnih iznenađenja kada se najmanje nadate.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like