Žene više boli emocionalna prevara od preljuba

Izgleda da muškarci i žene ne doživljavaju prevaru na isti način – jačem spolu strašnija je seks afera, dok dvije trećine žena ne može preći preko emocionalne prevare.

Što se muškaraca tiče, trećinu njih bi zaista povrijedilo ako bi se njihova partnerica zaljubila u nekog drugog, dok dvije trećine njih ne bi moglo prijeći preko švrljanja u krevetu, pokazalo je američko istraživanje.

Čak četiri od pet žena kažu da bi više osjećale ljubomoru kada bi se njihov partner zaljubio u drugu, nego kada bi probao nove seks-poze sa drugom djevojkom.

Sudionici ove američke studije ispitivani su o različitim scenarijima emocionalne i seksualne prevare, odgovarajući što bi ih više povrijedilo.

Generalno, žene smatraju da bi ih emotivna prevara boljela više od toga da ih partner fizički prevari, dok je kod muškaraca obrnuto.

Kada ljubav i fizička prevara dođu zajedno, muškarci to smatraju najvećom izdajom, ali izgleda da žene stvari promatraju drugačije. Dame bi više povrijedilo kada bi njihov partner bio seksualno zainteresiran za svoju bivšu djevojku, nego kada bi oživjela stara ljubav. Obrnuto, muškarca bi najviše zaboljelo kada bi netko od bivših dečkiju seksualno i dalje privlačio njegovu djevojku.

Muškarce više boli seksualna prevara jer se boje da će neko drugi biti bolji od njih, ali i zbog očinstva. Ovaj problem se naročito ispoljava ako par ima djecu, jer se u muškarcu budi sumnja je li dijete njegovo, objasnio je autor studije.

S druge strane, pripadnice nježnijeg spola žele svom djetetu osigurati očinsku figuru u životu, pa im emocionalna prevara pada teže nego seksualna.

Fotografije: The Other Woman

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like