Zašto su poljupci toliko važni

Kako to da se u mraku nikada ne promašimo? Zato što su neuroni u našem mozgu neka vrsta navigacije koja olakšava da jedni drugima lociramo usne onda kada nam oči ne pomažu u tome.

Bez obzira na to ljubimo li se u mraku ili na svijetlu, tom prilikom naše tijelo stvara sastojak koji opija, zbog čega se nakon dužeg ljubljenja osjećamo relaksirano i sretno.

Većina se ljubi zatvorenih očiju – čak 66 posto osoba. Oni ostali uživaju gledajući emocije svog partnera.

Ljubljenje može usporiti bore, vjerovali ili ne. Pošto čin ljubljenja aktivira 29 mišića lica, što je odlična vježba koja održava naše lice zategnutim i daje mu svježiji izgled.

Ljubljenje je korisno i za zube. Povećan protok pljuvačke u ustima izazvan poljupcima ispire sa zuba naslage odgovorne za nastanak karijesa.

Jedna studija je pokazala da muškarci koji ljube svoje supruge prije odlaska na posao žive pet godina duže, imaju manje šanse da im se dogodi prometna nesreća na putu do posla, a često i više zarađuju.

Kama Sutra navodi više od 30 vrsta poljubaca. Jedan od njih je i poljubac buđenja – ljubljenje u obraz, blizu linije kose, kako bi se nježno probudila usnula osoba.

Ako niste znali, usne spadaju među najosjetljivije dijelove tijela. Zato ih je važno pravilno negovati, ali i uljepšavati kako bismo privukli što više poljubaca.

Da je poljubac bitan, potvrđuje i činjenica da ima svoj dan – 6. lipnja je Međunarodni dan ljubljenja.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like