Zašto se čudno ponašamo kada se zaljubimo

Ako vam se dogodilo da se kraj osobe koja vam se sviđa osjećate kao da ne možete kontrolirati svoje ponašanje i ne vladate sobom, niste jedini. Istraživanje je pokazalo da što je neka osoba zaljubljenija, to ima lošije rezultate na kognitivnim testovima, ima manje samokontrole, a sposobnost koncentracije je slabija.

Razlog za to je što je u takvim trenucima mozak preokupiran razmišljanjem o potencijalnom partneru ili partnerici, zbog čega nastaje problem određivanja prioriteta.

Međutim, to nije jedini način na koji ljubav utječe na vaše tijelo.

Ljubav snižava tlak

Kada se nalazite u blizini osobe koja vam se sviđa, često se osjećate neobično smireno – osim ukoliko nemate neki konkretan razlog da budete uznemireni. Razlog za takvu smirenost je što će vam krvni tlak u društvu osobe u koju ste zaljubljeni biti niži. Ovaj osjećaj nema veze s tim jeste li tek odnedavno ili već dugo u vezi.

U trenucima kada ljubav cvjeta i zaljubljeni ste do ušiju, skloniji ste sukobima sa istim spolom. Ljubav oslobađa hormon vazopresin, koji čini da osobe istog spola doživljavamo kao nekakvu prijetnju, bez obzira na to kako se one ponašaju. Razlog za to je što instinktivno pokušavamo obraniti ono što smatramo svojim.

S partnerom se mijenjamo

Možda niste primijetili, ali kada šetate s partnerom, hodate sporije. Istraživanje je pokazalo da u romantičnim šetnjama s partnerom usporavamo svoj hod za sedam posto, a razlog za to je prilično jednostavan – lakše je održavati bliskost i intimnost kada ne žurite. Uostalom, vjerojatno je i da hod usporavamo kako bismo što duže uživali u društvu voljene osobe.

Kada provodimo vrijeme s partnerom, definitivno je da svoje ponašanje mijenjamo, makar nesvjesno. U društvu osobe u koju smo zaljubljeni, mijenjamo čak i ritam disanja, tako što ga sinkroniziramo s njenim. Iako znanstvenici nemaju objašnjenje za ovakvo ponašanje, smatraju da najvjerojatnije nesvjesno pokušavamo imitirati partnera.

I na kraju, leptirići koje osjećate u trbuhu zaista postoje! Istraživanje je pokazalo da se u stanju zaljubljenosti mogu prepoznati četiri različite aktivnosti u mozgu. Tri moždane aktivnosti izazivaju osjećaj emocionalnog uzbuđenja, dok četvrta aktivnost zaista djeluje na vaš trbuh, čineći da osjećate onu slatku napetost.

Fotografije: The Vow

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like