Što učiniti kada kaže da mu treba prostora

Treba mi prostora, su riječi koje nitko ne želi čuti od svog partnera, a ako do toga ipak dođe, mnogi su zbunjeni, paničare, osjećaju se odbačeno…

Najprije, treba znati da ove riječi ne moraju nužno značiti ništa loše. Štoviše, ako prihvatite da vašem partneru treba prostora i pružite mu to što mu treba, to vas može još više zbližiti.

Mnogim ljudima je povremeno potrebno malo prostora kako bi razmislili o svojim osjećajima i najdubljim mislima, i to uopće ne znači da im je partner dosadio ili da ga više ne vole.

OK, ali što raditi ako vam partner/ica kaže da mu/joj treba malo prostora, a da se osigurate da to nije kraj vaše veze?

Kada osoba kaže da joj je potrebno malo prostora, to obično znači da joj se dvije stvari vrzmaju po glavi – postoje neki aspekti života ili vaše veze zbog kojih nije siguran/na da li i dalje želi biti s vama; voli vas dovoljno da traži prostora, umjesto da kaže zbogom.

Ukoliko želite spasiti vezu, evo što trebate napraviti.

Razmislite o svojim osjećajima

Kada provodite dosta vremena s partnerom, duboko ste emocionalno povezani s njim, a kada traži malo prostora, u vama se odjednom javlja pregršt emocija.

Paničite i anksiozni ste. Tužni ste, a vjerojatno i užasno bijesni. Sve ove emocije su valjane i to je zdrava reakcija na partnerovo povlačenje.

Kako god se osjećali, trebalo bi i uvažiti partnerovu potrebu za prostorom, mada je teško kontrolirati sve te emocije.

Kada prihvatite sve ove osjećaje, pokušajte se opustiti na način koji vam najviše odgovara. Dišite duboko i razmišljajte o svojim osjećajima, mislima.

Razmišljajte pozitivno o svom partneru

Mislite na njegovo/njeno lice, miris, osmijeh… Razmišljajte o stvarima koje definiraju vašeg partnera i zbog kojih ga/je volite.

Zatim, savjetuje stručnjak za veze, napravite dvije liste – na jednoj napišite stvari zbog kojih ga/je volite, a na drugoj stvari zbog kojih mislite da on/a voli vas.

Pogledajte ove liste i na objema zaokružite po tri stvari koje smatrate najvažnijima.

Pošaljite mu/joj pismo

Stručnjaci za veze savjetuju da nakon toga svom partneru pošaljete pismo, u kojem ćete mu/joj spomenuti te tri stvari koje voli kod vas.

Ne zaboravite mu/joj reći i da poštujete njegovu/njenu potrebu za prostorom i kažite mu/joj kako se zbog toga osjećate. Naglasite i da vam je stalo do veze, te da ćete mu/joj zbog toga dati potreban prostor. Poručite mu/joj da poštujete odluke koje donosi i da ćete biti OK bez obzira na sve.

Ako se pitate zašto biste to učinili, poanta ovog pisma je da partneru poručite da poštujete njegove potrebe i da ga ne želite kontrolirati, gušiti, da ne želite da osjeća grižnju savjesti zbog svoje potrebe za malo prostora.

Na ovaj način ćete mu staviti do znanja da ga volite i da poštujete njegove želje te ćete tako partnera podsjetiti i na sve dobre strane veze.

Kada počne period u kojem ćete biti razdvojeni, bilo bi dobro da imate pri ruci prijatelja koji će vas urazumiti ako dođete u iskušenje da kontaktirate partnera ili vas obuzmu emocije.

U međuvremenu, pokušajte se fokusirati na stvari koje volite. Na kraju, ako nastavite vezu, uživajte u ljubavi i zapamtite da je ponekad potrebno malo se udaljiti da biste nakon toga bili bliži.

Fotografije: Friends With Benefits

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like