Ovo nije ljubav nego manipulacija

Čak i kada vidimo neke “crvene lampice” u vezi, zaljubljeni teže prepoznajemo da neke od tih stvari mogu biti i opasne. Zbog toga što volimo i želimo najbolje za vezu, teško nam je prihvatiti te loše znakove.

Pročitajte nekoliko stvari koje mnogi čitaju kao “dokaz ljubavi”, a zapravo spadaju u toksično ponašanje.

Partner uvijek mora znati gdje ste

Sasvim je Ok da bude obaviješten o vašim planovima, ali ako vas prati i želi svake sekunde znati gdje ste i što radite, to nije znak ljubavi, već opsesije i želje da vas kontrolira.

To što ne možete biti nezavisni u vezi nije recept za sretnu, već katastrofalnu vezu.

Zove vas i šalje poruke 24/7

Komunikacija je potrebna u svakoj vezi, a posebno na početku veze se dosta vremena provodi na telefonu, dok je faza upoznavanja intenzivna. I sasvim je razumljivo zašto se možete dopisivati ili razgovarati po cijeli dan… Ali, pazite da takvo ponašanje ne preraste u manipulaciju – ukoliko partner dovodi u pitanje zašto mu odgovarate na poruku pola sata kasnije ili se niste mogli javiti na telefon, budite vrlo obazrivi.

I imajte na umu da kada počne od vas tražiti da mu na poruke i pozive odgovarate iste sekunde, to nisu strast i ljubav, već manipulacija, kontroliranje i opsesija.

Pritišće vas da razgovarate o nečemu o čemu ne želite

Svatko ima svoje granice i zonu komfora. Zato je zaista loše ako vas partner pritišće da podijelite neke detalje koje ne želite – i to je veliki korak ka emocionalnom zlostavljanju.

I ako vas pritišće da mu odate neke svoje tajne i misli, vrlo je moguće da će u budućnosti zloupotrijebiti protiv vas. To je vrlo toksično i nimalo romantično i ljubavno ponašanje koje pokazuje da vas ni najmanje ne poštuje i ne voli.

Viđa se samo sa vama

Jako je lijepo to što ste partneru na prvom mjestu i što voli provoditi vrijeme s vama, ali neka vam se probudi crv sumnje ako vas nikada ne pristaje upoznati s obitelji ili prijateljima. To može biti znak da je opsjednut vama, a ne zaljubljen u vas i jednostavno, to nije zdrav odnos.

Uhodi vas na društvenim mrežama

Možda vam se čini neodoljivim to što ga zanimaju vaše aktivnosti na društvenim mrežama, ali pazite se – ako opsjednuto provjerava sve što lajkate ili komentarirate, to može biti znak ljubomore i nesigurnosti, ali i posesivnosti.

Zapitajte se, što je sljedeće – da vam čita poruke i mejlove, traži šifre?

Preklinje za drugu šansu

U nekom trenutku, kada shvati da je uhvaćen u manipulaciji, moguće je da će vas partner preklinjati za drugu šansu – kako bi mogao i dalje manipulirati. Objašnjavat će vam da vas voli, pravdat će svoja djela jer, manipulatori odlično znaju sebe predstaviti kao žrtve.

Ukoliko primijećujete neko od navedenih ponašanja kod partnera, znajte da vaša veza nije zdrava i da u njoj nema povjerenja, koliko god vam se činilo da među vama sve odlično funkcionira. Sloboda da kažete što mislite, da se izrazite kako želite, vaša privatnost, nikada ne bi trebali biti dovedeni u pitanje – a posebno vas ne bi trebalo brinuti da li ćete time razočarati ili razljutiti svog partnera.

Razmislite o svom sljedećem koraku i ako je potrebno, zatražite savjet bliskih ljudi…

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like