Ove stvari nemojte reći čak ni u svađi

Svađe u vezi su normalna stvar, ali dok neke donose olakšanje i rješenje problema, poslije nekih smo uznemireni, ljuti, očajni… Psiholozi kažu da nikad nije problem sama činjenica da se svađate s partnerom, već samo način na koji izražavate svoje neslaganje može biti problematičan.

Jako je važno da, bez obzira na to koliko ste u trenutku dok se raspravljate ljuti na partnera, nikad ne kažete neke stvari poslije kojih više nema natrag. Birajte riječi. I posebno vodite računa da nikad, baš nikad ne kažete ništa što stvarno ne mislite.

Trebali bi znati da se neke otrovne primjedbe nikad ne mogu skroz zaboraviti, i nastavit će izjedati osobu kojoj su upućene iznutra, povrjeđujući je iznova, svaki put kad ih se prisjeti.

Prebrodi to

Kad se osoba koju volite žali zbog nečega što ste rekli ili učinili, a vi kažete posprdno/prezrivim tonom nešto kao “prebrodi to”, ili “odrasti više”, to pokazuje da nemate nimalo poštovanja niti razumijevanja za osjećaje nekoga koga (navodno) volite.

Ti uvijek… ili ti nikad…

“Ti uvijek…”, “Ti nikad…”, pa onda druga strana uzvrati sa “Ja uvijek…”, dok rasprava ne postane potpuno besmislena.

Odbrambeni mehanizmi su prirodna reakcija, ali takvo gađanje argumentima i prebacivanje krivice na drugog partnera neće donijeti rješenje. U većini ovakvih situacija zapravo se svađate manje-više sami sa sobom, a ne sa partnerom. Morate biti samouvjereni i iskreni i stajati iza onoga što govorite, prije nego što uopće započnete raspravu trebali bi biti sigurni u svoje stavove i spremni na kompromise.

Ušuti

Vaš partner ima prava da izrazi svoje mišljenje, baš kao i vi. Ili, promatrajte to ovako: da li biste prijateljici rekli da ušuti? Šefu? Roditeljima? Vjerojatno ne. Birajte riječi onda i kad je u pitanju osoba koju volite.

Nije te briga za mene

Bilo koja vrsta sličnih optužujućih izjava ne doprinosi konstruktivnoj svađi. Ne slažete se oko nečega, OK. Posvađali ste se? I to je OK. Ali, imajte u vidu da je s druge strane netko tko vas voli, inače ta osoba ne bi ni bila tu, zar ne?

Birajte riječi, uvijek. Ako iz svake vaše rečenice izgovorene u svađi izbija prezir prema partneru, kraj se nazire, ali to možda i nije tako loše. Zato što kad jednom dođete do “Nema svrhe da nastavljamo razgovor pošto me nije briga što ti misliš”, obično nema više nazad.

Fotografije: Vicky Cristina Barcelona

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like