Ništa od ljubavi ako se u ovome ne pronalazite

Možete li istovremeno voljeti nekoga i razmišljati o prekidu? Svakako. Bez obzira na to koliko volite nekoga i koliko je ta osoba divna, možda jednostavno nije baš za vas.

Brojni su razlozi za to, a evo što to može presuditi vezi, čak i ako među vama i dalje postoji ljubav.

Nema više kemije

Kada među vama nema kemije, to znači da vas partner više ne privlači onako kako biste željeli. Ili možda više ne možete postići nivo intimnosti koji želite.

Ako među vama više nema takvih osjećaja, možda trebate razmisliti o prekidu. Svatko zaslužuje kraj sebe osobu s kojom će pored ljubavi, osjećati i kemiju.

Partner ignorira vaš sustav vrijednosti

Ako partner ignorira vaš sistem vrijednosti i vi to stalno morate potiskivati, ne možete biti sretni.

Drugim riječima, ukoliko ostanak u vezi podrazumijeva da trebate zanemarivati svoje potrebe, vrijeme je da napravite neku promjenu. Možda trebate više cijenite sebe i svoje ciljeve, potrebe, sistem vrijednosti. Možda trebate razmisliti i o prekidu.

Neko partnerovo ponašanje ne možete dugotrajno tolerirati 

Možda je partner nevjerojatan kada se trudi oko vas, ali je ponekad vrijeme provedeno s njim/njom kao noćna mora. I nikad ne znate kakvo ponašanje očekivati, tj. koja će se od te dvije strane ličnosti pojaviti. Uz to, iscrpljeni ste od pokušaja da ga/je podržavate i da budete puni razumijevanja, dok istovremeno pokušavate zaštititi sebe od partnerovih loših navika.

Na primjer, dok vi volite da sve bude uredno i složeno u kući/stanu, vaš partner nema naviku da stvari vraća na svoje mjesto. Takve navike možete tolerirati kraće vrijeme, ali kako vrijeme odmiče, sve više će vas nervirati. Zato razmislite da li partnerove navike koje vas nerviraju možete tolerirati dugoročno ili je bolje prekinuti na vrijeme.

Ne osjećate da ste partneru prioritet 

Zaslužujete da se osjećate kao osoba koja je posebna za svog partnera. A ako se ne osjećate tako, ako vi i veza niste prioritet partneru, vrijeme je da postavite sebi neka pitanja.

Da li ste sretni i prihvaćate to što partneru nikada niste na prvom mjestu? Koliko dugo možete izdržati da budete pri dnu njegove liste važnosti?

Imate drukčije životne ciljeve

Čak i ako među vama postoji kemija, dijelite slične vrijednosti i zanimanja, to ne znači da je veza dobra za vas. Važno je da imate i zajedničke životne ciljeve i da želite iste stvari u životu.

Na primjer, ako vi želite djecu u budućnosti, a vaš partner/ka ne želi, morat ćete odlučiti koliko vam je važno da imate djecu. Drugim riječima, morate prelomiti želite li ostati sa partnerom/partnerkom po cijenu da nemate djecu.

Takvu odluku nije lako donijeti jer ćete se morati suočiti s posljedicama te odluke, bilo da je riječ o prekidu ili o odustajanju od ideje da u budućnosti imate djecu.

Ne govorite isti ljubavni jezik

Svatko ima određen način na koji očekuje da bude voljen. Netko voli da mu partner po cijeli dan govori neke lijepe stvari, drugi više vole male poklone, treći najviše uživaju u zagrljajima…

Ako vaš partner nije u stanju vam pokazati ljubav na način na koji očekujete, nećete se osjećati dovoljno voljeno. Možete li nastaviti živjeti s tim? Vrijeme je da odlučite.

Ukoliko u vezi primijećujete neke od ovih crvenih lampica, trebali bi razmisliti želite li ostati u takvoj vezi, bez obzira na to što među vama još ima ljubavi.

Koliko god da je bolno, trebali bi imati na umu da se ove stvari neće vremenom promijeniti, a vjerojatno vam neće ni prestati smetati. Zbog toga ćete biti sve manje sretni kraj partnera, a možda ćete u nekom trenutku postati i ogorčeni.

S druge strane, neke navike se mogu i promijeniti, ali zahtijevaju nevjerojatno puno truda oba partnera, a pitanje je da li ste spremni na to…

Fotografije: Blue Valentine

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like