Nije sve u ljubavi, ima nešto i u lovi…

Financijski problemi utječu na vezu kao i svaka druga vrsta krize. Ako je par preživi, osjećat će se bolje i jače i partneri će se međusobno bolje upoznati. Ako veza ne preživi takvu fazu, radilo se o dubljim razlikama koje je kriza izvukla na površinu.

Utjecaji izvana

Emocionalne veze su, kako i drugi intenzivni bliski odnosi, podložni utjecajima izvana. Na dugotrajne partnerske veze, pa čak i na one kratkog vijeka, utječu naša karijera, odnosi s drugim ljudima (osobito s obiteljima), faza života u kojoj jesmo, pa tako i naša financijska situacija. Točnije rečeno, naša loša financijska situacija utječe prvo na nas, a zatim se to stanje reflektira i na našeg partnera.

Kao i većina stvari u životu, tako i utjecaj financijske krize na vezu ima svijetlu i tamnu stranu. Tamna strana znači da partner može dodatno svojim prigovaranjem pojačati naš osjećaj bespomoćnosti ako smo bez posla. Dovoljno nam je što sami sebe smirujemo i uvjeravamo da će sve biti dobro, a ovako trebamo smirivati i njega. S druge strane, nije sve tako crno; ako smo ostali bez posla, nismo toliko osuđeni na milost i nemilost tržišta rada, nego se osjećamo bolje kad znamo da barem partner zarađuje. Ako je u tom trenutku i partner bez posla, možemo se međusobno hrabriti, a i više je mogućnosti da će netko od nas pronaći posao.

Financijska kriza utječe na komunikaciju između partnera i na zajedničke odluke o trošenju novca. Kad su prihodi znatno smanjeni, partneri se trebaju više otvoriti jedno prema drugome i više razgovarati o teškim temama. Također, trebaju iznova definirati prioritete i donijeti zajedničke odluke na što će se usmjeriti trošenje novca.

Test za vezu

Razgovori o novcu, pogotovo u vrijeme recesije, nisu uvijek ugodni. No, financijska kriza utječe na veze kao i bilo koja druga vrsta krize. Ako je par preživi, osjećat će se bolje i jače,a partneri će se međusobno bolje upoznati. Ako veza ne preživi takvu fazu, očito se radi o dubljim razlikama koje je financijska kriza izvukla na površinu. Svaka je kriza na neki način test za vezu: ili je ojača ili je slomi. Ako je ojača, partneri lakše i motiviranije kreću dalje.

Kako lakše prebroditi financijske teškoće
  • Napravite jasan plan troškova i novčanih limita. Partneri se trebaju dogovoriti na što će i koliko trošiti, a uvijek treba ostaviti 20 posto novca za nepredviđene troškove. Plan je najbolje zapisati.
  • Dogovorite se za štednju iako je situacija nepovoljna. Nikad ne znamo kada financijska kriza može postati još gora, tako da treba pomalo štedjeti. To vrijedi i za dobre periode kada su zarade pristojne, jer nas jedino štednja ili novi posao mogu spasiti u financijski lošoj fazi.
  • Definirajte vlastite prioritete. Kada nema novca za sve što želimo, trebamo prvo sami odrediti što nam je doista važno i na što trebamo/želimo potrošiti to malo novca što imamo.
  • Izbjegavajte natjecanje s partnerom. Možda ćete u jednom trenutku više zarađivati vi, u idućem on. Važno je da ste jedno drugom potpora i da se radujete uspjehu onog drugog.
  • Razgovarajte o tome leži li neki dublji problem u pozadini loše financijske situacije. Ponekad je, zbog nelagode razgovaranja o drugom problemu, lakše “krivnju” prebaciti na velike troškove ili nezaposlenost.
  • Osvijestite da je važnije biti sretan nego dobro zarađivati. Novac nije mjerilo sreće. Mnogo je ljudi koji malo zarađuju, a sretni su. S druge strane, osoba koja puno zarađuje, a nije zadovoljna životom, može donositi kući puno teže probleme – agresivnost, distanciranost od obitelji, ovisnost itd.

Fotografije: Press photo Notebook

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like