Kako izbjeći duge svađe?

Vjerojatno vam se dogodilo da se posvađate s partnerom ili partnericom, i da nakon 45 minuta shvatite da je vrijeme prošlo, a niste ni korak bliže rješenju? Duge svađe, u kojima se partneri iznova vraćaju na istu temu i ne nalaze rješenje, veliki su problem u vezi, jer oduzimaju inače dragocjeno zajednički provedeno vrijeme, a iscrpljuju emocije.

Zato su stručnjaci za komunikaciju, odvjetnici za rastave i terapeuti za veze podijelili svoje savjete za smirivanje svakog sukoba tako da se ugasi za manje od 20 minuta.

Evo pet stvari koje bi trebali napraviti da ugasite svađu!

Razmišljajte unaprijed

Što vaš partner pokušava postići, čega se boji i što mu je najvažnije da shvatite? Kada znate odgovore na ta pitanja, u razgovor ulazite spremniji nego inače. Svađu najčešće produžavaju ili nesporazumi, ili namjerno skretanje teme, ovako ćete oboje biti fokusirani na suštinu i brže ćete razriješiti konflikt.

Znajte što hoćete

I vi, i partner. To možda neće uvijek biti iste stvari, ali je važno da ih prepoznate i definirate. Imajte na umu krajnji željeni ishod, i za vas, i za drugu stranu. Kada su potrebe i želje jasne i nalaze se na stolu, rješavanje problema je već bliže.

Pristanite na kompromis

Otvorenost i kreativno razmišljanje mogu vas odvesti daleko na putu rješavanja konflikta. Nemojte svu svoju energiju uložiti u to da budete pobjednik u (vjerojatno nebitnoj) svađi, već na to da iz nje oboje izađete nepovrijeđeni, kako biste sačuvali vezu. Ako ste vi napravili grešku, priznajte je i ispričajte se, naravno, to očekujte i od druge strane.

O kompromisu se mora razgovarati. U redu je da partneru stavite do znanja da želite da se, recimo, vaš problem riješi prvi, ali nakon toga saslušajte što je njihov i dajte sve od sebe da sudjelujete u rješenju.

Ne brkajte rješenja i emocije

I naročito nemojte pobrkati što je od ta dva važnije za vašu vezu.

Morate vrlo racionalno pristupiti pitanju “što je sada najvažnije”? I morate u sebi obuzdati potrebu da, kada vas ponese rasprava, u nju uključite i emocije kojima tu nije mjesto. Da podsjećate na događaje koji su se dogodili ranije, da uplićete situacije od kojih strahujete u budućnosti, važno je da se fokusirate samo na trenutni problem, svoje i partnerove trenutne osjećaje povodom konkretno tog problema, i načinima na koji oboje možete promijeniti svoje ponašanje kako biste ga iskorijenili.

Znajte kada je kraj

Ljudi u svađi često imaju potrebu da je produžavaju, da nastave peckati ono drugo, ili da njihova mora biti zadnja. Nemojte biti ta osoba u vezi, kada je problem riješen, ili ste oboje uvidjeli da mu rješenja nema, ta priča je gotova. Čak i ako imate najbolje namjere, ponovno vraćanje na istu stvar samo će poništiti pomak koji ste napravili.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like