Kako funkcionira ljubav na prvi pogled

Hoćemo li nekome moći odoljeti odlučuje mozak a ne srce. Evo kako se razvija osjećaj koji se obično opisuje kao ljubav na prvi pogled (iako bi ispravnije bilo strast na prvi pogled, pošto ljubav ipak dolazi malo kasnije).

Prvih pet sekundi

U većem društvu ugledali ste ljepoticu ili vrlo zgodnog muškarca, i, prije nego što ste stigli reći bok, vaš mozak je već obradio glas, lice i feromone te osobe (što se više miris neke osobe razlikuje od našeg prirodnog mirisa, više će nas privlačiti).

Tijelo počinje lučiti dopamin, kemikaliju koja izaziva osjećaj oduševljenja… Istovremeno, dijelovi mozga odgovorni za upravljanje negativnim emocijama se uspavljuju, tako da nema šanse da primijetimo eventualne mane osobe koja nas je privukla na prvi pogled.

Kada je o ženama riječ, ako su u tom trenutku u ovulatornoj fazi ciklusa, veća je šansa da ih privuče muškarac grubljih crta lica, dubokog glasa, a ako je ovulacija prošla, više šansi imaju muškarci nježnije fizionomije.

Poslije pet minuta

Mozak ubrzano luči hormone koji vašem tijelu šalju poruku koliko je samo zgodna (zgodan). Adrenalin skače, srce ubrzano radi i svijet ne postoji – sva vaša pažnja usmjerena je ka osobi koja vas privlači. Odmah zatim, podiže se i nivo testosterona, pa smo spremni na rizik, tako kočnice popuštaju i počinjemo flertati.

Poslije deset minuta

Još nas drži energija koktela adrenalina, dopamina i testosterona, ali sad mu se dodaje još jedan moćni sastojak – oksitocin, hormon odgovoran za razvijanje osjećaja bliskosti.

Ako sve krene kako treba, i osoba koja vam se dopada uzvrati istom mjerom, upecali ste se… Ljubav je na pomolu.

Fotografije: Dear John

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like