Kada vam ljubav ne dopušta mirno spavati…

Kada smo zaljubljeni, najčešće osjećamo nekakvo ushićenje, slatku napetost, čak euforiju. Ovi osjećaji posebno su izraženi kada nam je ljubav uzvraćena.

Odjednom, imamo energije za sve što trebamo, ali koncentracija i naše misli stalno su usmjereni ka osobi koja nam se sviđa. U ovakvom stanju, aktivniji su i dijelovi mozga u kojima se proizvodi dopamin odgovoran za osjećaj zadovoljstva kada jedemo, pijemo, ali i imamo seks.

Kada smo zaljubljeni, naš mozak je u stanju zadovoljstva koje se ne razlikuje mnogo od onog kada je osoba pod utjecajem kokaina, tvrde znanstvenici. Također, kada osjećamo leptiriće u trbuhu, povećava se i nivo kortizola, hormona stresa, kao i vazopresina i oksitocina, koji su odgovorni za socijalne veze. To je i razlog zašto smo društveniji kada se zaljubimo.

Ovaj koktel hormona koji proizvodimo u stanju zaljubljenosti, dovodi mozak do hipomanije – dobrog raspoloženja, energičnosti, ali često i do bipolarnog poremećaja ili smanjene potrebe za snom. Tada se trudimo više vremena provoditi s osobom koju volimo ili barem misliti na nju, a spavanje nam nije potrebno.

U jednom istraživanju zaljubljeni su prijavili da spavaju oko sat vremena kraće nego inače. Ipak, znanstvenici tvrde da je, bez obzira na to što zaljubljeni kraće spavaju, njihov san kvalitetniji.

U svakom slučaju, kada smo zaljubljeni, toliko smo sretni da ne razmišljamo o tome jesmo li dovoljno spavali. O snovima, s druge strane, razmišljamo i te kako…

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like