Je li ipak vrijeme da krenete dalje?

Nije lako prelomiti, čak i ako se sve češće uhvatite da razmišljate o tome kako bi vaš život izgledao kada biste raskinuli vezu, vjerojatno ste na mukama. Evo što kažu psiholozi, možda vam ovi savjeti pomognu lakše donijeti odluku.

Razmislite o načinu na koji kao par riješavate konflikte. U svakoj vezi ima neslaganja, to je potpuno prirodno, problem može predstavljati samo način na koji se neslaganja ispoljavaju. Ako su vaše rasprave konstruktivne, bez vrijeđanja, ako ste spremni saslušati drugu stranu čak i ako se ne slažete, onda povremene prepirke donose i nešto dobro, upoznajete se i zbližavate s partnerom.

Ali, ako se svaka nesuglasica pretvara u bujicu teških riječi, ako nemate strpljenja saslušati jedno drugo, ako vičete i u svakoj svađi potežete iste argumente i stvari od prije sto godina, vjerojatno je vrijeme da svatko krene svojim putem.

Nije sve tako crno, ili ipak…

Pokušajte napraviti jasnu razliku između navika vašeg partnera koje vam pomalo idu na živce ako ste imali loš dan i stvari preko kojih, kad bolje razmislite, ne možete prijeći čak ni ako ste savršeno raspoloženi. Nered po kući je jedno (iako sigurno ima dana kad vas beskrajno iritira), ali ako se često osjećate loše zbog načina na koji se osoba sa kojom ste u vezi ponaša prema vama, ako se osjećate usamljeno čak i ako realno provodite dosta vremena zajedno, ako vam pada samopouzdanje zbog nečega što vaš partner radi ili govori, bježite glavom bez obzira. Iako može zvučati ružno, ako vam se to često događa, to što možda još volite osobu s kojom ste u vezi više uopće nije važno.

Tko je važniji?

Kada smo u vezi, ponekad se događa da počnemo zanemarivati svoje potrebe i želje. Možda ne bi bilo loše da na neko vrijeme budete ponovno sami sebi najvažniji. Tako ćete moći lakše procijeniti ima li veza u kojoj ste trenutno perspektivu ili ne. Razmišljate li vi i vaš partner na sličan način o budućnosti, da li se slažete oko suštinskih pitanja, dijelite slična životna načela, da li oboje želite djecu ili ne… Ako se slažete oko važnih životnih pitanja, sigurno ćete savladati nesuglasice do kojih ponekad dolazi čak i među ljudima koji se beskrajno vole. Ali, ako ste svjesni da biste se morali odreći nečega što vam je zaista važno samo da biste sačuvali vezu, taj odnos nije vrijedan truda.

I na kraju, pokušajte zamisliti život bez vašeg trenutnog partnera. Ali budite potpuno iskreni prema sebi, čak i ako bude bolno – samo tako možete donijeti pravu odluku.

Fotografije: press photo Divorce / HBO

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like