Znate li koliko traje zaljubljenost

Zaljubljenost je stanje neuravnoteženosti hormona. Kod zaljubljenosti se u mozak otpuštaju testosteron, estrogen, dopamin, norepinefrin, serotonin i oksitocin. Oni su zaslužni za neopisiv osjećaj ugode kao i za ostale simptome zaljubljenosti – gubitak apetita, nesanicu… To stanje kemijske neravnoteže se zove zaljubljenost, a traje od jedne i po do tri godine.

Sa psihološkog gledišta zaljubljenost je više odnos sa samim sobom kao “objektom” zaljubljenosti – radi se o projekciji ideala na konkretnu osobu, riječ je u stvari o odnosu s našim fantazijama. Za razliku od toga, ljubav je odnos s realnom osobom, koju volimo i prihvaćamo sa svim vrlinama i manama.

Zaljubljenost je prvi osjećaj iz spektra ljubavi

Ljudi biraju partnere koji ih podsjećaju na važne osobe iz djetinjstva, često na jednog od roditelja. Najčešće je to onaj roditelj s kojim imamo zamršeniji odnos. U partnerskom odnosu nesvjesno pokušavamo odgonetnuti tu traumu, a može se dogoditi i da je samo ponavljamo. Kada želite partneru prigovoriti u stilu “Ponašaš se kao moja mama”, bolje bi bilo da se zamislite i razmislite što u tom odnosu niste razriješili.

To je naravno teško i mnogi će radije napustiti takav odnos ili se upustiti u prevaru, umjesto da ga riješavaju.

Tek kada prođe ekstatični osjećaj zaljubljenosti, realizirani su temelji za ljubav – želimo biti s nekim tko je onakav kakvim ga poznajemo. Naravno, taj odnos se jako razlikuje od ovisnosti, jer se radi o odluci da ćemo biti s nekim tko nam nije nužno potreban da bismo preživjeli. U zrelom partnerskom odnosu ljubav nadilazi potrebu za partnerom. Ljubav je promišljeno djelovanje, a ne kratkotrajan osjećaj ekstaze.

Fotografije: La La Land

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like