Znate li da se u braku najčešće svađamo četvrtkom navečer?

Sigurno niste znali da 9 posto muškaraca i 6,3 posto žena u Hrvatskoj uopće ne gleda televiziju ili to čini iznimno rijetko. S druge strane, televizor je uključen cijeli dan kod 4,5 posto muškaraca i 2,5 posto žena. 312 puta godišnje se svađaju bračni partneri, u prosjeku svađe traju desetak minuta, češće ih počinju žene, a razlozi su uglavnom nevažni.

Za mozak orgazam bolji od sudokua

Ne znamo hoće li vas ova vijest razveseliti ili ubiti u pojam, no istraživanje otkriva: želite li poboljšati i izoštriti um, radije pribjegnite seksu nego rješavanju križaljki ili sudokua. Naime, tijekom orgazma dolazi do izrazito velikog pritjecanja krvi u mozak, time i do povećanog priljeva nutrijenata te bolje oksigenacije tkiva. I to se događa u cijelom mozgu, a upravo to je važno. Orgazam aktivira cijeli mozak, a ne samo određene njegove zone, kao što čine križaljke, sudoku i ostale mentalne aktivnosti.

Sindrom kabine

Dvije trećine žena iz kabina za isprobavanje odjeće u trgovinama izlaze nervozne, razočarane i ljutite i nakon toga u takvom raspoloženju ostaju cijeli dan, pokazalo je nedavno britansko istraživanje. Razlog nije samo suočavanje s vlastitim tijelom, koje možda nije onakvo kakvo bismo htjeli da bude i na kojem odabrana haljina ili suknja ne stoje kao na modelu, nego su to i dugi redovi ispred kabina, zastori koji se ne daju dobro zatvoriti, previsoka temperatura i preuzak prostor.

Muškarcima je u mislima posao, a ne seks

Nije istina da muškarci stalno misle na seks. Prosječni muškarci, pokazalo se, najveći dio vremena – 177 minuta dnevno – provode misleći na posao, 126 minuta maštaju o partnerici za kakvom čeznu, 118 minuta misle na ženu s kojom su u vezi, 101 minutu na novčane probleme, 33 minute o svom izgledu, jedan sat o sportu te pola sata o majci. A seks? Na njega pomisle samo svaka dva sata na nekoliko minuta.

Bake i djedovi produljuju život unucima

Prisutnost baka i djedova znatno produžava život njihovih unuka, pokazalo je novo istraživanje. Bake i djedovi imaju važnu ulogu u odgoju i podizanju djece jer se brinu za njih dok su roditelji na poslu, a daju im i veliku emocionalnu podršku u teškim situacijama. Pozitivna posljedica takvog angažmana baka i djedova jesu veći izgledi za dulji životni vijek te djece u usporedbi s djecom koja su odrastala bez baka i djedova.

Tko će prvi reći “volim te”

Velika je razlika između žena i muškaraca u pogledu otkrivanja osjećaja prvi put. Znanstvenici su, proučavajući uzorak od 205 žena i muškaraca, otkrili da žene više vole izjavu ljubavi čuti nakon prvog seksa s novim partnerom, dok je muškarcima to draže čuti prije prvog spolnog odnosa u novoj vezi.

Živjeti u prošlosti nije dobro

Osobe sklone nostalgiji, žaljenu za prošlim događajima, kajanju zbog propuštenih prilika ili učinjenih grešaka time ugrožavaju vlastito zdravlje. Nostalgičnost i pretjerano razmišljanje o prošlosti štete umu, ali i hormonalnom i obrambenom sustavu organizma te s vremenom slabe organizam i čine ga podložnijim bolestima.

Ukus za glazbu mijenja se s godinama

Glazba nam u starijoj životnoj dobi ostaje jednako važna kao u mladosti, ali ukus nam se mijenja, pokazuje istraživanje. Čini se da nam u mlađoj dobi glazba služi kao sredstvo za eksperimentiranje, kao nešto s čim se identificiramo i što nas određuje, potom kao način da pronađemo prijatelje i partnera, a u kasnijim životnim fazama ona postaje više odraz našeg intelektualnog statusa i dubljih emotivnih iskustava. Studija je pokazala da je prva važna glazbena faza u životu – period adolescencije – obilježena oštrim, intenzivnim glazbenim pravcima, kao što su punk, metal i rock, dok se u ranoj zreloj dobi počinjemo okretati suptilnijim pravcima i pop glazbi, a kasnije i prema jazzu ili klasici.

Zagrljaji kao terapija

Seks nije jedina vrsta tjelesnog kontakta koja može smanjiti stres i poboljšati zdravlje. Pokazalo se da i muškarci i žene nakon zagrljaja imaju veće razine hormona oksitocina za koji se zna da ublažava stres i popravlja raspoloženje. Osim toga, nakon zagrljaja žene imaju niži tlak i nižu razinu hormona stresa kortizola. Zato ne zaboravite na te male, slatke dodire kao što su držanje za ruku ili obgrljivanje ramena. Samo nekoliko sekundi takvih dodira dovoljno je da potakne lučenje hormona koji pomažu u ublažavanju stresa i tjeskobe.

Fotografije: The Break Up movie

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like