Sviđa vam se netko s posla?

Postoji mnogo za i protiv romance na poslu, ali mi sada nećemo o tome. Pokušat ćemo vam pomoći da uspostavite kontakt koji nije samo poslovne prirode.

Možete početi već ujutro – ponudite se da napravite kavu ili čaj. To nije napadna gesta s obzirom na to da ionako i sebi spremate prvi jutarnji topli napitak.

Ako ste propustili tu priliku, iskoristite pauzu za ručak – prije nego što nešto naručite za sebe, pitajte tu lijepu kolegicu želi li i ona nešto pojesti. Ako izlazite van po obrok, također se ponudite da joj nešto kupite, a ako se to bude ponavljalo iz dana u dan, kada vam “prekipi” recite: “Stvarno bi bio red da mi jednom radiš društvo! Idemo zajedno u pekaru”.

Budite uporni

Kolegica koja vas odbije je stidljiva ili joj se ne sviđate. Međutim, ako krene s vama, još ako se i dobro provedete, predložite joj da to postane sastavni dio “dnevnog poslovnog plana”.

Osim u pekaru, možete otići i na ručak u obližnji restoran. Mada, pogačice, jogurt, klupa u parku… opušteno i romantično.

Ako se bavite takvim poslom da baš i nemate vremena za pauzu za ručak, sa kolegom ili kolegicom možete otići i na piće nakon radnog vremena, ali to organizirajte oprezno.

Za početak je najbolje predložiti druženje više vas s posla, kako bi projverili da li će osoba za koju ste zainteresirani uopće doći, ili kako će se ponašati na “druženju u slobodno vrijeme”.

Sami na piće možete otići tek kada budete sasvim sigurni da su simpatije obostrane.

Ne okolišajte previše

A što misliš o tome da kolegu zamolite da vam pomogne oko fotokopirke, na primjer? Ili da se konzultirate oko nekog poslovnog pitanja? Možete pitati direktno, ili se “sakriti” iza e-maila, prvog u nizu.

Ako vam svi ovi prijedlozi djeluju djetinjasto i neprikladno vašem stilu ponašanja, kolegi ili kolegici možete prići i direktno. Pošaljite SMS (nikako e-mail jer ne znate tko to sve može pročitati), ili “u lice” izgovorite ono što vas već neko vrijeme “muči”: “Sviđaš mi se, bismo li mogli popiti piće izvan radnog vremena?”.

Što god poduzeli, dobro gledajte reakciju druge strane: da li je vaš prijedlog prihvaćen s rezervom ili oduševljenjem, ili ste ljubazno odbijeni. Ako se dogodi ovo posljednje, pokušajte još jednom, dvaput najviše i odustanite kako vam ne bi bila priljepljena etiketa “kolege šarmera”.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like