Što se krije iza zaljubljenosti

Ako mislite da je vaša nova ljubav “sudbinska” stvar, razmislite još jednom. Uprkos našim romantičnim predstavama, iza osjećaja zaljubljenosti krije se mnogo toga, najčešće u vezi s kemijskim procesima u organizmu, a evo i činjenica koje to dokazuju.

Hormonska kontracepcija mijenja percepciju žene, pa samim tim utječe i na njen izbor partnera. Žene koje koriste pilule za kontracepciju često biraju partnere koji ih pod drugim okolnostima možda ne bi privlačili. Rezultati znanstvene studije pokazali su da žene koje koriste oralne kontraceptive imaju tendenciju birati partnere sa izraženijim muškim karakteristikama, koje ukazuju na viši nivo testosterona, od onih koje koriste druge metode kontracepcije. 

Druga istraživanja pokazala su da žene često “padaju” na muškarce čiji ih miris podsjeća na oca. Znanstveni su proveli eksperiment u kojem se od ispitanica očekivalo da pomirišu košulje različitih muškaraca, a zatim da ocijene koliko im je ta osoba privlačna. Ispostavilo se da žene najčešće kao vrlo privlačne doživljavaju muškarce čiji ih miris podsjeća na miris njihovog oca. Dakle, ako imate priliku, zavirite u ormarić u kupaonicu njenih roditelja… 

Volite muškarce koji znaju što žele?

Pa, obratite pažnju na njegove šake. Kod muškaraca koji su prije rođenja bili izloženi povišenim nivoima testosterona četvrti prst duži je od kažiprsta. Muškarci koji su bili izloženi višem nivou testosterona dobro logički prosuđuju, odlučni su i ambiciozni, pa ako su to osobine koje očekujete od partnera, samo naprijed, znate na što trebate obratiti pažnju.

Adrenalin doprinosi bržem uspostavljanju veza

Želite “instant” bliskost? Sljedeći put kada se vidite s osobom u koju ste zaljubljeni, učinite zajedno nešto što će vam zajedno podići adrenalin.
Psiholozi su proveli eksperiment tijekom kojeg se od ispitanika muškog spola očekivalo da pređu preko jednog od dva mosta, od kojih je jedan bio u dobrom stanju, a drugi nesiguran i oštećen.

Nakon toga im je upitnik sa testom koji su trebali ispuniti uručivala ljepotica “psiholog”, koja bi među te papire ubacila i ceduljicu s brojem telefona. Među muškarcima koji su se zaista i javili da bi dogovorili sastanak bilo je mnogo više onih koji su išli preko “nesigurnog” mosta. 

Ispostavilo se da se uzbuđenje zbog rizične situacije pozitivno odražava na samopouzdanje, ali i na osjećaj povezanosti s osobom suprotnog spola. Dakle, ako želite ubrzati zbližavanje, učinite zajedno nešto “opasno”, samo ne pretjerujte. Dobar horor ili zajednički odlazak na rafting bit će više nego dovoljni.

Razbijte rutinu

Nemojte savjete o vezi tražiti od vaših prijatelja koji su u braku. Jedno istraživanje na temu neverbalne komunikacije pokazalo je da ljudi koji su u braku uopće ne mogu realno procijeniti odnose između parova čije su video snimke gledali u okviru eksperimenta. Ako vam već treba “neovisno mišljenje”, bolje bi bilo da se obratite prijateljima koji nisu u braku.

Što ste duže u vezi, to više ličite jedno na drugo. Imate osjećaj da je “kemija” među vama sve jača i jača svakog dana, gotovo da možete završiti rečenicu koju je započeo vaš partner? Ne varate se, prirodno je da se naša osobnost mijenja poslije nekog vremena, tako da počnemo “ličiti” na osobu s kojom smo u vezi. Ipak, iako je ta tendencija generalna, psiholozi kažu da se to manje odražava na osobu koja je u toj vezi dominantna. 

Ako želite zadržati početne “iskrice”, učinite povremeno zajedno nešto novo. Za neke ljude, dovoljan je odlazak u novi restoran, umjesto u onaj u koji uobičajeno odlaze, neki parovi to riješavaju putovanjima… Poanta je u tome da nova iskustva u našem tijelu pokreću iste kemijske reakcije kao i ljubav. Upustite se u zajedničku avanturu.

Fotografije: The Notebook

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like