Što je to emocionalna prevara?

Početak je uvek bezazlen. Sprijateljite se u gradu ili na poslu. Uskoro shvatite da svaki slobodni trenutak provodite s tom osobom. Potpuno vas obuzima. Ni o čemu drugome više ne mislite i osjećate kako vam srce jače lupa kada vidite SMS od te osobe.

No, postoji mali problem. U braku ste ili u dugotrajnoj vezi, niste bez obaveza. Sami sebe smirujete konstatacijom da to nije prevara, nego samo običan chat, nema tu seksa, samo ste prijatelji.

Ipak, nije to baš tako. Ok, nema seksa, za sada. Ali imate emocionalnu vezu, koja može biti puno intenzivnija, senzualnija i zavodljivija od samog fizičkog seksa. To što vam se događa je emocionalni seks, odnosno emocionalna prevara.

Stvarno prijateljstvo ili…

To je prijateljstvo koje se pretvorilo u odnos koji proizvodi osjećaj identičan romantičnoj ljubavi. Može se manifestirati na niz različitih načina: emocionalno, verbalno ili virtualno.

Prijateljstvo se pretvara u emocionalni seks kada pri pomisli na drugu osobu naše žlijezde luče hormone koji stvaraju osjećaj ugode i zaljubljenosti. Kontakti s tom osobom polako se pretvaraju u neku vrstu ovisnosti.

Svi ti uzburkani osjećaji ne znače ono što ćete vjerojatno pomisliti – da vas je sudbina napokon navela na osobu koja vam je suđena, na ljubav vašeg života.

To samo znači da je vaš mozak pod utjecajem hormona ljubavnog užitka. Biokemičari su došli do zaključka da je učinak te kemije dvoznačan – ona nastaje kao reakcija na osobu i istovremeno pojačava veze s njom.

To se posebno odnosi na žene, koje proizvode više oksitocina – hormona koji stvara osjećaj privrženosti drugim osobama.

Je li vaša platonska veza prešla granicu?

Ogromna je razlika između platonskog prijateljstva i odnosa koji je prešao granicu i prešao u sfere emocionalnog seksa. Prijateljstvo nema u sebi seksualne kemije ili privlačnosti. Svakako volite svoje prijatelje, ali o njima potajno ne maštate. Sve je jasno i otvoreno. Vaš stvarni partner može vam se u svakom trenutku priključiti.

Nasuprot tome, emocionalni seks mnogo je tajnovitiji i odvlači vam pažnju s vaše stvarne veze. Ako vodite tajne razgovore u kojima govorite stvari koje bi trebao znati samo vaš stvarni partner, ili u sitne sate šaljete SMS (‘samo da znaš da mislim na tebe’), onda to više nije nevino prijateljstvo.

Ako se uhvatite u seksualnim maštarijama o ‘prijatelju’ ili ‘prijateljici’, ušli ste u sfere emocionalnog seksa.

Možete koliko hoćete tvrditi da ste samo prijatelji na Facebooku, ili da je to samo nedužni flert, ali činjenice govore da ste dobili sve upozoravajuće signale da ste prešli tanku crtu koja vas dijeli od potencijalno opasnog odnosa.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like