Samo bez panike! Nije baš sve tako tmurno kao što se čini

Netko se boji starenja, netko da će nešto važno izgubiti, netko paničari zbog previše posla. Nisu to neke velike fobije, ali svakodnevnih malih i nešto većih strahova nitko nije pošteđen. Ublažimo ih zajedno!

I prije nego što krenem na dijetu, bojim se da neću uspjeti održati postignuti rezultat, pa sve ionako nema smisla.
  • RJEŠENJE: Da biste se riješili tog straha, morate prestati misliti na dijetu kao na odricanje. Da biste pojačali snagu volje, pokušajte voditi dnevnik onoga što želite, u kojem ćete napisati stvari koje volite, osim hrane: 10 minuta jutarnjih vježbi opuštanja, slušanje omiljene pjesme i tako dalje. Mnogo malih zadovoljstava pomaže nam da ne popustimo pred napasti. Na kraju dijete ne zaboravite da se tijelo naviklo trošiti manje, usporavajući metabolizam. Dakle, faza održavanja nužna je radi stabiliziranja rezultata.
U posljednje se vrijeme bojim da bi ono što jedem moglo biti puno pesticida i konzervansa.
  • RJEŠENJE: Istini za volju taj strah i nije toliko neosnovan. Rješenje kako izbjeći opasnost po zdravlje je jesti pomalo od svega. Bilo koja kemijska tvar, poput aditiva i konzervansa, može biti štetna za organizam samo u povećanim količinama. Na primjer, nitrati u salamama smatraju se potencijalno kancerogenima, ali nema opasnosti jede li se šunka dva puta na tjedan. Što se ribe tiče, bolja je ona ulovljena nego uzgojena. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene ogranizacije, ribu iz uzgoja ne bi trebalo jesti više od dva puta tjedno.
Još nisam udana, a već me opsjeda strah da bi me muž mogao varati.
  • RJEŠENJE: Mnoge se žene toga boje. No, novost je da danas i muškarce obuzima isti strah: to je jedan od razloga zašto se sve teže odlučuju na brak. Zapravo se iza te nesigurnosti skriva drugo pitanje: hoću li uspjeti održati brak u koji ulazim s tom osobom? Da biste prevladali nesigurnost, trebate poraditi na kvaliteti odnosa, iskrenosti i partnerstvu. Što iz dana u dan budete posvećenije i kreativnije izgrađivali odnos, manje ćete se bojati neuspjeha.
Godine prolaze, a ja nisam sigurna želim li djecu. No, bojim se da bih poslije mogla požaliti.
  • RJEŠENJE: U stvari, iza ovog straha kriju se dva – da nećete imati djecu i da niste spremni za majčinstvo. Ti su strahovi bliski svim ženama između 30. i 40. godine. Nastojte otkriti želite li doista dijete, slušajući svoje osjećaje: ako je odgovor da, tada možete prijeći na racionalniji pristup. Tko odluči imati dijete, mora ga pokušati zamisliti u vlastitu praktičnom kontekstu i u onom emotivnom. Ako želja za djetetom ne postoji, ne trebate se okrivljavati niti bojati za budućnost: postoje drugi načini da prenesete vrijednosti u koje vjerujete i da date smisao svome životu.
Bojim se za majku, zamara se unucima, a ne priznaje da stari.
  • RJEŠENJE: Ako je majka prešla 70. godinu, bolje joj ne ostavljajte djecu: paziti na njih za nju je tjelesni i psihički napor. No, ako joj je 65 godina i pomalo je umorna, mogao bi to biti trenutak za detaljan liječnički pregled. Nerijetko se na kontroli otkrije srčana bolest (koja se skriva iza zadihanosti i lupanja srca) ili dijabetes, dvije bolesti koje se lijekovima lako drže pod nadzorom. Roditelje užasnute zbog pomisli da će sada biti isključeni iz života i „stavljeni po strani“ treba podsjetiti da medicina pomaže starijima da ostanu što dulje aktivni i ne padnu u depresiju izazvanu gubitkom uloge u društvu ili izolacijom.
Još od tinejdžerskih dana svako ljeto moj sin ide u kamp. No, uvijek sam iznova užasnuta odvajanjem i paničarim ni zbog čega.
  • RJEŠENJE: To je česti strah brojnih roditelja, koji se povećava s dobi djeteta, kad adolescent dostigne punu samostalnost. Danas je moderno kupiti djetetu mobitel već u osnovnoj školi i često ga zvati kako biste se uvjerili da je sve u redu. No, pazite da time ne postignete suprotan učinak. Dijete koje se osjeća kontroliranim osigurat će si svoj prostor samostalnosti gaseći mobitel ili praveći se da ga nije čulo. Važno je naučiti podijeliti vlastiti strah s partnerom: uplašenom roditelju (u pravilu majci) dobro će doći pomoć partnera. Tako se stvara dobar odnos: dijete će, kad osjeti da roditelj zna obuzdati svoj strah a da ga u to ne uključuje, biti sigurno da će imati roditeljsku podršku i pomoć kad mu ona zatreba.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like