Rezervirajte si vikend samo za sebe

Koliko nam se već puta dogodilo da nas život pritisne sa svih strana: na poslu je loš period, izostaje adekvatna podrška u obitelji i imamo osjećaj da je previše toga na našim leđima. Dođe nam da taj tren odemo negdje daleko. Imamo dojam da ćemo se, ako otputujemo, vratiti poletni i psihički odmoreni. No, surova realnost nas ostavlja na poslu s ostalim brigama u svakodnevnoj rutini. Međutim, psihološki preporod sa sretnim završetkom ipak je moguć.

Pripremite se

Često možemo pročitati u oglasima turističkih agencija da reklamiraju spa vikend. Masaže, kozmetički tretmani, saune, bazen itd. U svakom slučaju to je odmor i osvježenje za tijelo. Dobra je vijest da si možemo organizirati i psihološki “refresh” vikend. Takva vrsta vikenda može nam pomoći u oporavku od pritisaka koje nam nameće život, kao i u obnovi energije. Pa kako organizirati takav vikend? Evo smjernica:

  • Važno je negdje se maknuti ili otputovati. Fizička distanca podržava psihološku distancu. Kratko putovanje znači izlazak iz četiri zida u kojima provodimo većinu vikenda. Možemo otići bilo gdje: u vikendicu ili nam prijatelji mogu dati ključeve stana na moru. Promjena okoline potiče drugačiji način razmišljanja. Preporučuje se maknuti negdje u prirodu, pa su najpoželjnije opcije vikendica u zelenilu ili morski zrak. Sugeriraju se sunčani vikendi jer svjetlo blagotvorno djeluje na raspoloženje.
  • Za psihološki refresh treba se malo i pripremiti. Najbolje je za to rezervirati subotu i nedjelju. Petak poslijepodne nam može ostati za kućanske ili neke druge obaveze. Vikend oporavka ne bi trebalo prekidati poslom ili bilo kakvim susretima koje imalo smatramo obvezama, primjerice, posjetom roditeljima. Nekoliko dana prije možemo obaviti svu potrebnu kupnju, a zaostatke u obvezama nadoknaditi tijekom tjedna.
  • Za vikend obnove treba staviti na stranu nešto novca. Kao kad idemo kozmetičarki ili frizerki, trebamo to platiti. Slično je i “za dušu”. Dobro je imati nešto novca sa strane koji možemo investirati u “refresh vikend” kad nam zatreba.
Vi ste glavni
  • Na psihološki refresh najbolje je otići sam. Ako nam nedostaje vrijeme za nas same, najbolje je iskoristiti dan ili dva kada nismo obvezni posvećivati se drugima. Ta dva dana ne trebamo mijenjati raspored zbog drugih niti odustajati od svojih planova, eventualno možemo dogovoriti kavu s osobom koja nas doista veseli i opušta.
  • Jedna od najvažnijih stvari je dobro se naspavati. Dakle, bez budilice. Preporučuje odlazak u krevet oko 22 sata kako bi san bio okrepljujući.
  • Važno je baviti se s najmanje tri aktivnosti koje nas doista vesele. A svakom od tih aktivnosti trebamo se baviti najmanje dva sata. Primjerice, u subotu prije podne možemo trčati, u subotu popodne čitati ljubavne romane, a u nedjelju popodne otići u kino.
  • Tijekom takvog vikenda treba isključiti mobitel, osim perioda u kojem ćete odgovarati na propuštene pozive. Preporučuje se mobitel upaliti nakon doručka i kave (oko 10 do 11 sati) i nakon ručka (14 do 15 sati).
  • Tijekom ovakvog refresha dva sata svaki dan ne treba raditi apsolutno ništa. Dakle, trebamo odrediti vrijeme (dva puta po jedan sat) kada ćemo samo ljenčariti na krevetu ili piti kavu na suncu.
  • Preporučuje se dogovoriti jedan psihoterapijski sat s licenciranim psihoterapeutom. Važno je imati vrijeme u kojem će netko slušati samo nas. Nekome se trebamo “izjadati” i bolje je da je to stručna osoba, jer su prijatelji skloni našu priču povezivati sa svojom, pa nastave pričati o svojim problemima.
  • Refresh vikend prilika je da pokušamo nešto sasvim novo, što do sada nikada nismo radili. Pokušajte se opustiti na nov način, skuhati novo jelo ili posjetiti neko novo mjesto. Nove stvari daju novu energiju, a energija nas obnavlja.
Može i u dvoje

Na refresh vikend možemo ići i u dvoje, u situacijama kada osjećamo da smo prošli kroz teško razdoblje kao par. Tada vrijedi pravilo da nema svađe i teških tema tijekom tog vikenda. Sve to može čekati ponedjeljak. Kao par trebamo odabrati zajedničke aktivnosti koja nas opuštaju, a sva pravila koja smo naveli za jednu osobu vrijede i za vikend u dvoje. Sretno!

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like