Pokušavate li pobjeći godinama?

Odgovorite na pitanja iz testa i otkrijte jeste li previše opterećeni starenjem te kako da se oslobodite tog tjeskobnog osjećaja.

 1. Provjeravate li redovito kosu kako biste pronašli eventualne nove sijede vlasi i, pronađete li koju, odmah bojite kosu kako biste je sakrili?
 2. Jeste li zabrinuti zbog pojave vrećica ispod očiju i spremni poduzeti sve da ih uklonite?
 3. Jeste li u stalnoj potrazi za najnovijom i najučinkovitijom anti-aging kremom?
 4. Brinete li se zbog svake nove bore koja se pojavi na vašem licu?
 5. Ne biste smatrali nimalo riskantnim niti pretjeranim redovno ponavljati tretmane botoksom, osobito ako vam omogućuju da izgledate mlađe?
 6. Tražite li barem jednom dnevno na internetu nove anti-aging dodatke prehrani?
 7. Uspoređujete li stalno svoj izgled s izgledom drugih osoba, vaše dobi i mlađima?
 8. Nosite li odjeću koja je dizajnirana za osobe mlađe od vas?
 9. Bojite li se ljudi koji znaju koliko imate godina?
 10. Je li jedan od vaših najvećih strahova strah od gubitka pamćenja, što se smatra tipičnim znakom starenja?
Rezultati

Ako ste potvrdno odgovorili na sedam ili više pitanja, nema sumnje da trošite previše vremena i energije na brigu oko starenja. Krajnje je vrijeme da počnete prihvaćati starenje te da se potrudite da taj proces bude ugodan i lijep.

Kako prihvatiti starenje
 • Pokušajte prepoznati uzrok svoje zabrinutosti zbog starenja. Možda ste imali ciljeve koje niste uspjeli ostvariti. Ako su ti ciljevi još vaš prioritet, umjesto da se usredotočujete na strah od starenja, usredotočite se na njihovo ostvarivanje. Ako shvatite da vas ti ciljevi više ne zanimaju, pokušajte otkriti koji su sada vaši ciljevi te pronađite način da ih ostvarite.
 • Nastojte biti zadovoljni onim što ste postigli u životu. Ako ipak smatrate da niste dobro iskoristili svoj dosadašnji život, vrijeme je da se usredotočite na nove izazove i iskustva.
 • Porazgovarajte sa starijim članovima obitelji ili prijateljima o tome kako su oni prihvatili proces starenja, što su njegove prednosti, a što nedostaci. Čovjek se osjeća spremniji i sigurniji kad zna što ga čeka.
 • Vodite zdrav život, zdravo jedite i redovito vježbajte jer loše zdravlje može, i više nego dob, utjecati na kvalitetu života.
 • Upustite se u rizike i avanture i isprobajte nove stvari. To život čini uzbudljivim i održava optimizam i radost prema budućnosti.
 • Zabavljate se, putujte, bavite se sportom, više čitajte, učlanite se u neko društvo kako biste upoznali nove ljude, stekli nova iskustva i proširili vidike.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like