Ove će stvari ojačati povjerenje među vama

Povjerenje je jedna od najvažnijih stvari u vezi, pored komunikacije. Izgradnja povjerenja je proces za koji je potrebno vrijeme, a stručnjaci imaju neke savjete koji vam u tome mogu pomoći.

Pustite partnera da prođe kroz vaš telefon

Društvene mreže i tehnologija su čest uzrok nepovjerenja među parovima danas. Zato je važno da u vezi s tim budete otvoreni jedno prema drugom, kako bi između vas vladalo povjerenje.

Dogovorite se i povremeno razmijenite telefone, pogledajte što ima, ako će vam to pomoći da budete sigurniji.

Dajte partneru mali zadatak

Morate biti 100 posto sigurni da možete vjerovati partneru, bilo da je riječ o malim ili velikim stvarima. Ukoliko je partner učinio nešto čime je narušio povjerenje među vama i sada želi to popraviti, dobro je da počnete od malih stvari.

Na primjer, možete zamoliti partnera da vam u dućanu kupi nešto vrlo određeno, poput vašeg omiljenog sladoleda. Stručnjaci kažu da ova mala iskustva, takozvani bebini koraci, pomažu da ponovo vjerujete svom partneru.

Oni ističu da nikako nije poanta da manipulirate ili testirate partnera, već da postavite neka mala očekivanja i vjerujete da će ih partner ispuniti.

Naizmjenično planirajte sastanke

Imati povjerenja u nekoga znači djelimično mu prepustiti kontrolu. Ako ste navikli da uvijek vi planirate sastanak, odlučujete gdje ćete ići, što ćete jesti, prepustite partneru da isplanira sljedeći. Prepustite se i dozvolite da vas iznenadi.

Probajte nove zajedničke aktivnosti

Isprobavanje novih zajedničkih aktivnosti koje će vas izvesti iz zone komfora, odličan su način za izgradnju ili jačanje povjerenja.

Zabavan način da izgradite povjerenje sa svojim partnerom je da probate vježbe joge koje ćete raditi zajedno. Za neke pokrete je potrebno povjerenje jer će vas partner morati pridržavati. Važno je da usput i komunicirate, da kažete što vam godi, a što vam smeta.

Razgovarajte o strahovima

Bliskost u vezi može se dogoditi samo ako ste oboje spremni biti ranjivi jedno pred drugim i da otvoreno razgovarate o svemu.

Psiholozi kažu da je jedan od načina za pokazivanje ranjivosti i izgradnju povjerenja, razgovor o strahovima i nesigurnostima. Važno je da sjednete i razgovarate o onome što vas plaši, čega vas je sram, kako biste to mogli ostaviti u prošlosti i nastaviti dalje. To također daje i vašem partneru priliku da vam pokaže da je tu za vas…

Kao što smo rekli, povjerenje je jako važno u vezi. Možete ga izgraditi na toliko načina, a ovo su samo neke ideje koje vam u tome mogu pomoći…

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like